Tedenski jedilnik: Najbolj priljubljene italijanske jedi

Čeprav je italijanska kulinarika še veliko več kot le ‘pašta’, tedenski jedilnik zajema dober del teh jedi. V petek, 25. oktobra, bomo namreč obeležili svetovni dan testenin.

Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote!

Ponedeljek: Ribolita, odlična toskanska juha

Včasih se je kuhala v velikih količinah, danes pa odlična, ko je iz hladilnika treba pospraviti zelenjavo in porabiti star kruh.


Torek: Najboljši recept za napolitansko pico iz domače pečice

Odličen recept, a pozor: to ne bo identična pica, kot ste je vajeni pri njih ravno zaradi zmogljivosti vaših pečic. Priporočajo vam, da se za pravi učinek recepture držite do potankosti.


Sreda: Testenine puttanesca, narejene, kot bi trenil

Hitro kosilo bogatega okusa.


Četrtek: Po korakih: krompirjevi njoki

Svaljki ali njoki, hm, to je zdaj ključno vprašanje. Slovar slovenskega knjižnega jezika njokov ne pozna, svaljke pa. Primorci ne poznajo svaljkov, drugod po naši ljubi domovini ne njokov, ponekod še svaljkov ne, ampak le cucke, lulčke in podobne izpeljanke. Za kaj torej gre in kako reč pripraviti?


Petek: Po korakih: ravioli z nadevom iz špinače in skute

Ali veste, da je 25. oktober posvečen testeninam? Namenimo jim več pozornosti in sami oblikujmo te fantastične raviole.


Sobota: Telečja saltimbocca po rimsko

Italijanska specialiteta, ki, vsaj tako pravi njeno ime, kar skoči v usta.


Nedelja: Porketa, ena boljših pečenk

Italijanska mesna specialiteta; tokrat brez kože.


Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Fotografije: Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana