Tedenski jedilnik: najboljša kosila za september

September kliče po hrani za dušo, jedeh iz otroštva in receptih, ki v obdobju prvih šolskih dni ne vzamejo veliko časa.

Zdaj je čas za najboljše zeljne krpice, zelenjavne zavitke, slivove cmoke in prve dobrote iz buč.

Ponedeljek: Zeljne krpice

Poenostavljen recept, pri izvedbi pa umažemo le en lonec. Brez mesa, primerno tudi kot priloga.

Torek: Zavitek z ohrovtom in zeljem

Zelenjavo blanširajte in začinite že večer prej, naslednji dan le sestavite zavitek in ga specite v pečici.

Sreda: Popaj iz pečice: odličen recept za pire s špinačo in pečenimi jajci

Popaj, ljudsko ime za legendarno trojko: pire, kremna špinača in na oko pečena jajčka (večinoma vam bodo zabičali, da mora biti rumenjak tekoč). Ko gredo otroci v šolo, je pogosto na mizi.

Četrtek: Enostavni slivovi cmoki, ki nikoli ne razpadejo

Ne, ti slivovi cmoki niso komplicirani, ne bodo razpadli med kuhanjem in ne potrebujete čudnih sestavin. V bistvu samo moko, sladkor, drobtine in slive. Vzamete polnovredno pirino moko (samo s to vrsto moke uspejo), jo solite in prelijete z vročo vodo. Lepo pustite, da se ohladi, in to je vse. Slive naj bodo običajne velikosti, ne tiste velikanske, in lepo rumene, zrele. Koščica naj kar izleti. Če se koščica drži in jo bo treba iztrgati, bo sliva izgubila obliko in bo težje oblikovati cmok.

Petek: Burek iz rumene buče

Vroče oranžne dobrote bo prehitro zmanjkalo.

Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Naslovna fotografija: Beba Splichal

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana