Tedenski jedilnik: nekaj preprostega za vsak dan

Smo v obdobju, ko več časa posvečamo naravi kot kuhariji, a nikar ne pozabite na najpomembnejši obrok v dnevu, ki prekine vse obveznosti in nas napolni z novo energijo.

Ponedeljkovo razpoloženje bomo dvignili s sladkimi kruhovimi rezinami in jagodami, torek polepšali s preprostimi špinačnimi špecli, sredo pa z obvezno klasiko in najboljšim receptom za paprikaš …

Ponedeljek: Ocvrte kruhove rezine z jagodami

Za sončne, ležernejše dni. Uspešnica v času jagod.


Torek: Špinačni špecli

Špecli so domače testenine, ki jih pripravimo iz moke in po želji s poljubnimi zelenjavnimi dodatki, uporabimo pa jih kot zakuho v juhi, prilogo ali samostojno jed.


Sreda: Piščančji paprikaš in valvice

Meso se kuha tako dolgo, da odstopa od kosti. Kuhano je torej takrat, ko primemo za piščančjo kost in jo zlahka ločimo. Koščki mesa tako, ne da bi jih posebej ločevali, postanejo del »omake« oziroma postane jed kompleksna. Uporabimo lahko vse dele piščanca. Meni najljubši paprikaš/pörkölt je pripravljen iz stegen ali beder piščanca.


Četrtek: Cezarjeva solata iz restavracije Joe Peña’s

Ena najbolj priljubljenih solat na svetu je lahko tudi samostojen obrok. Privoščite si jo s koruzno tortiljo.


Petek: Losos na žaru s pehtranovo smetano

Da ne bo na žaru samo meso in pehtran samo v potici.


Sobota: Špargljeva juha

Ker je spodnji del šparglja olesenel in trd in zaradi tega neužiten, ga pred kuho odstranimo. Najbolj zanesljivo to naredimo tako, da špargelj primemo na skrajnih koncih in prelomimo – sam bo počil na pravem mestu. Največjo napako pa storimo, če te olesenele dele zavržemo. Če jih kuhamo in pretlačimo, dobimo izvrstno špargljevo osnovo, ki je tudi srž tele župce. V nežno kremno juho pa spadajo še preprosti česnovi krutoni.


Nedelja: Paelja

Ste vedeli, da paelja ni le z žafranom obarvana rumena rižota s piščančjim mesom, lignji in školjkami? Poznamo jih več vrst – tudi takšno s kunčjim mesom in polži! Jed španskega podeželja je vse bolj dostopna tudi pri nas, uveljavlja se kot ulična hrana.

Paelja

Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Naslovna fotografija: Timsulov/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana