Tedenski jedilnik: odlično in poceni

Po vikendu začenjamo lahkotno in brez mesa, teden pa bomo zaključili v slogu in z eno najbolj priljubljenih pouličnih jedi po vsem svetu pritegnili pozornost družinskih članov.

Med drugim se bomo lotili bešamel omake in jo uporabili v izvrstni domači lazanji, sarme bomo skuhali malce drugače kot običajno, nedeljski piščanec pa vam najverjetneje še ni uspel v bolj sočni različici.

Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote!

Ponedeljek: Gosta juha z bučo in špinačo

Naj bo prvi dan v tednu brez mesa. Hranilna in nasitna juhica za zimske dni.

Torek: Pečenica z matevžem in kislim zeljem

Kar matevža ostane, ga shranite v hladilnik za naslednji dan ali v posodici v zamrzovalnik. Do zdravja prijazne rastlinske beljakovine in vlaknine v njem lahko prehransko obogatijo marsikatero juho ali enolončnico. Kar vam ostane vode, v kateri ste kuhali pečenico, jo zamrznite kot jušno osnovo za kak ričet.


Sreda: Domača lazanja

Z iznajdbo testenin se nam je odprl svet brezmejnih gastronomskih možnosti. Niso le rezanci in paradižnikova omaka ali metuljčki s sirom, ampak tudi večji kosi testa za rezance, ki jih zlagamo drugega na drugega skoraj v nebotičnik, med posamezna nadstropja pa vstavimo omako. Jed so že davno poimenovali lasagne (po posodi, v kateri so jo pripravljali), kar poslovenjeno zapišemo kar lazanja. Najbolj klasična je lazanja z omako iz mletega mesa in paradižnika in prav takšne se bomo po korakih lotili skupaj.

__

Četrtek: Sarme z mešanico žit

Iščete ideje, kako sarmo pripraviti malce drugače?


Petek: Koromačeva juha s hrustljavim sladkim krompirjem

Ravno prav eksotična juhica, ki se še kako prileže.

__

Sobota: Domači hot dog

Z bogatim nadevom po želji jedcev bo pogosto na meniju.

__

Nedelja: Sočen piščanec v slanici

Najlažji in najučinkovitejši način, kako meso prepričati, da ostane tudi po peki sočno, je uporaba slanice, v katero ga potopimo za več ur.

Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote!

Naslovna fotografija: Midva kuhava

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed