Tedenski jedilnik: kosila, s katerimi boste vse prijetno presenetili

Ta teden smo pripravili kosila, v katera se preprosto zaljubimo, čeprav so nam malce manj poznana, drugačna in nepričakovana. Dajte jim priložnost.

Če boste sledili tokratnemu tedenskemu jedilniku, vam ne bo dolgčas. Spoznali boste jedi, ki se na naših mizah ne znajdejo prav pogosto, a so nekje v drugih državah klasika, ponekod pa skrivni družinski recept, na katerega se vedno zanesemo.

Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote!

Ponedeljek: Ješprenjeva mineštra z vloženim paradižnikom

Za piko na i jed okrasimo z lističi sveže bazilike. Recept nam je zaupal kuhar Carlo Cassoni iz Muttija.


Torek: Gnudi

Zagotavljamo gurmanski užitek – za nič dela!


Sreda: Pirine palačinke kot rezanci v gobovi omaki

Palačinke narežemo v juhe, a zakaj z njimi ne bi nadomestili testenin? Verjemite, nastane božanska jed, ki ne vzame veliko časa za pripravo.


Četrtek: Gaeng daeng (rdeči kari)

Gaeng daeng je enostavno pripravljen in barvit tajski kari. Glavne sestavine so meso, karijeva pasta in kokosovo mleko. Da bi obogatili okus gaeng daenga, so Tajci naredili nekaj različic te jedi, tako da so dodali začimbe in zelišča: česen, šalotko, čili paprike, galangal, škampe, limete in ribjo omako.


Petek: Božanski polnjeni lignji v buzari s kremno polento

Hitro in preprosto kosilo, ki ja tako dobro, da boste s kruhom pomazali krožnike in ponev, v kateri se bo kuhalo.


Sobota: Rižota za žafraniko in parmezanom

Cenejša različica znamenite milanske rižote z žafranovimi nitkami.


Nedelja: Zrezki salisbury: polpeti v čebulni omaki

Zrezki salisbury so dobili ime po Jamesu Salisburyju, ki je bil v času ameriške državljanske vojne vojaški zdravnik in eden prvih nutricionistov. To jed je vojakom priporočal kar trikrat na teden. Prav ti zrezki pa se omenjajo tudi kot predhodniki hamburgerjev.


Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Naslovna fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana