Tedenski jedilnik: slovenska klasika, ki si je zaželimo v hladnih dneh

Tiste ta domače jedi, ki nas pogrejejo in nam pomagajo do veliko energije, so pomemben del tedenskih jedilnikov v jesensko-zimskem času.

Ste za bujto repo, segedin, pečenico ali hrustljavo zapečeno krvavico? Ob jesenski juhici pa se bo prilegel tudi zares dober carski praženec z rozinami.

Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote!

Ponedeljek: Zelenjavni pire in segedin

Baby pire tudi velikim v zadovoljstvo. Nasvet: Kadar kuhate zelenjavo za pire, ne potrebujete veliko vode. Dovolj je, če je zelenjava le napol pokrita in se bolj duši kakor kuha v pokritem loncu. Saj jo boste pretlačili, kajne? Kar vode še ostane, jo porabite za zgoščevanje omak, za juhe, enolončnice.


Torek: Carski praženec z rozinami

Prilegel se bo po lahkotni jesenski juhici. Praženec pozna kar nekaj različic. Največkrat nastane kar v ponvi kot za prst debela palačinka, testo pa je poenostavljeno narejeno iz celih jajc. Nekateri menijo, da je carski le, če je pripravljen z rozinami, zdrobov, če uporabimo zdrob namesto moke, pogost je tudi skutni praženec, ki pa zahteva v testu tudi malo pecilnega praška. Bolj sodobni praženci so jabolčni, kokosovi, lešnikovi in preliti s čokolado. Prvoten recept se tako sicer zgublja, cesar pa bi bil najbrž še vedno navdušen.


Sreda: Pečenica z matevžem in kislim zeljem

Odlično kosilo za veliko energije. Matevž in kislo zelje lahko brez posebnih težav skuhate že prejšnji večer. Pečenica je sicer okusnejša pravkar pečena, vsekakor pa jo lahko vsaj skuhate prej.


Četrtek: Bujta repa

Ni okusna le pozimi, tudi v jesenskih dneh si je pogosto zaželimo. Različica: V jed tik pred koncem kuhanja vmešajte žlico ali dve kisle smetane. Svinjsko meso narežite na kose in dodajte v lonec v bujto repo. Z malo več vode postane bujta repa glavna jed, nekakšna enolončnica.


Petek: Ajdovi žganci

Pripravljeni po »ta mokrem« postopku. Namig: Če je kuhana moka, zdaj že skoraj žganci, zelo suha, ji prilijemo malo prihranjene vode, vendar pazimo, da je ni preveč, sicer bodo žganci ostali veliki in jih ne bomo mogli nikakor razdrobiti na manjše. Vsekakor v lonec s kuhano moko polijemo malo masti in jo z vilicami razkosamo na žgance. Čim manjše, čim bolj suhe. Polijemo z raztopljenimi ocvirki in do kraja oblikujemo žgančke.


Sobota: Zares hrustljave krvavice

Slastne: iz pečice! Krvavice so pravzaprav že toplotno obdelane, za gurmanskih pridih pa jih pred uživanjem zapečemo v pečici. Ključno pri tem je, da se dovolj zapeče ovitek (naravno črevo), pri čemer dobimo zaželene senzorične lastnosti pečene krvavice.


Nedelja: Goveji jušni cmočki

Nudeljni, ribana kaša in zlate kroglice so lanski sneg. Tile cmočki pa bodo zvezda nedeljskega kosila.


Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Naslovna fotografija: Brent Hofacker/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana