Tedenski jedilnik: TOP 5 decembrskih uspešnic

Na vrsti so jedi, ki bodo še kako teknile, preden se lotimo obilne praznične pojedine.

Kislo zelje in repa sta naša zimska zaveznika, ki ju bomo dodali krompirju in mesninam, pečenice pa bomo tokrat pripravili v novi okusni družbi, kot je še nismo vajeni. Se spomnite granadirmarša? Toplo priporočamo to staro, a pozabljeno kosilo. Že veste, kaj je skrivnost za najboljšo fižolovo juho? To so naše kuharske uspešnice med decembrskimi kosili.

Ponedeljek: Krompir, nadevan s kislim zeljem

Pravcata mala pojedina v enem, kajne? To je zagotovo ena naših najljubših prilog, ki teknejo ob kranjski klobasi ali pečenici. Odličen tudi samostojno.

Torek: Krvavice (z repo in krompirjem)

Nasvet za to, kako spečemo krvavice, nam je narekoval kranjski chef Matjaž Erzar – Matiček. On bi zraven postregel burkašo (jed iz kisle repe in prosene kaše, ki ji doda še fižol, kislo smetano in za konec prepražene ocvirke). Mi smo za prilogo izbrali kislo repo in krompir.

Sreda: Pečenice v čebulni omaki

Pečenice pa seveda krvavice so sinonim za zimsko pojedino z dušenim kislim zeljem ali repo, ki ju po možnosti bogato zabelimo z ocvirki, zraven pa ponudimo krompir v kosih ali ajdove žgance. Vendar se k njim prav dobro prilegajo tudi druge omake, ni nujno, da so kisle. Lahko jih ponudimo s sladkim dušenim zeljem, tudi rdečim, pa seveda omakami iz druge zelenjave. Zanimiva je kombinacija s čebulno omako, ki jo pripravimo s sladkorjem, da malce karamelizira in je ravno prav gosta.

Četrtek: Granadirmarš: pozabljena jed iz krompirja in testenin

Kaj je bolj prav, granadir ali granadirmarš? Včasih se je to jedlo vsaj enkrat na teden. Razlogi za priljubljenost tega recepta so bili nasitna kombinacija dveh škrobnatih sestavin, dostopnost, preprosta priprava in tradicija.

Petek: Skrivnost za najboljšo fižolovo juho (z receptom)

Prava toskanska fižolova juha je na koncu pokapljana z oljčnim oljem, po navadi je olje tudi na mizi.

Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Naslovna fotografija: Hana Splichal

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana