Tedenski jedilnik: TOP 7 jedi za junij

Junij je pred vrati: naj nas ta običajno sončni mesec obdari z lepim vremenom in bujnim rastjem na vrtovih. Dober tek in dober teden!

Mlada čebula bo popestrila proseno polento, iz blitve bo nastala odlična sarma, grah pa se dobro znajde v vseh jedeh: bi ga dodali v testenine s piščancem? Tudi mladi krompir lahko že kupimo, obogatili pa ga bomo s koromačem, s katerim se izvrstno ujameta.

Ponedeljek: Prosena polenta z mlado čebulo

Odlična priloga k vsaki spomladanski zelenjavi, k špargljem, blitvi, mladi solati, s prvim grahom ali mladim korenčkom.

Torek: Pečen mladi krompir s koromačem

Krompir je nadvse prijazna zelenjava, zato ni čudno, da se odlično razume z drugimi vrtninami. Mlad krompirček si čas najraje krajša s koromačem (pri nas mu rečemo tudi komarček, Italijani pa finocchio), s katerim sta najboljša prijatelja že od majhnih korenin.


Sreda: Mladi grah s piščancem in testeninami

Zaradi nežnega, sladkega okusa ga imajo radi tudi otroci. Mlado grahovo zrnje je hitro kuhano, zato je uporaben, ko se mudi. Dodajamo ga k juham, enolončnicam, nepogrešljiv je v prilogah k mesu in drugim glavnim jedem.Četrtek: Losos iz pečice s špinačo in krompirjem

Svetujemo, da vnaprej pripravite vse sestavine (opečete lososa, skuhate krompir, blanširate špinačo), pozneje pa jih zložite v model in spečete. Odlična, zelo sočna jed.


Petek: Jagodna pogača z bezgovimi cvetovi

Za gospodinje, ki ljubijo hitre in dobre recepte.

Jagodna pogača z bezgovimi cvetovi

Sobota: Blitvine sarme s polento

Če nismo preveč spretni pri zvijanju, lepotne napake okusne in zdrave blitvine sarme skrije orientalska omaka.


Nedelja: Hobotnica kot pod peko: ne izpusti te iz svojih okusnih lovk

Kot drugih mehkužcev se tudi hobotnice drži sloves, da lahko v napačno pripravljeni jedi postane grozljivka s teksturo radirke, zaradi česar redkeje dobi mesto na običajni nedeljski mizi. Njeno meso so ribiči največkrat mehčali tolčenjem ob skale. Do enakega rezultata pridemo s preprostim trikom – pred pripravo hobotnico zamrznemo. Nizke temperature delujejo na strukturo njenega tkiva enako.


Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Naslovna fotografija: Midva kuhava

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana