Tedenski jedilnik: vsakodnevni recepti za december

December je čas peke piškotov, kolačev in drugih pregreh, a nikar ne pozabite na dobro in uravnoteženo kosilo.

Zadnji mesec v letu prinaša veliko pregreh, zato ne pozabite tudi na kaj zelenjavnega, kislega in toplega za želodec. Želimo vam dober tek in dober teden!

Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote!

Ponedeljek: Krompirjeve natrgane haluške s kislim zeljem

Haluške so odlična zimska jed, ki te nahrani in oskrbi s probiotiki iz fermentiranega zelja in tempeha. Doma je hrana zanesljivo najboljša.


Torek: Pečeni njoki s panceto in radičem

Krepka in slastna zimska jed za mrzle dni, za katero potrebujemo samo eno ponev in en lonec.


Sreda: Najboljši šmorn

Nismo se pomaknili daleč, da bi dobili recept – smo pri Jezerškovih, ki kraljujejo s šmornom. Predstavljamo vam recept za tistega, ki ima na instagramu svoj ključnik #jezerskovsmorn.

Četrtek: Odlična sarma iz pečice

Med decembrskimi zabavami, pojedinami in vsem sladkanjem se prileže sarma, ki je pravo olajšanje za želodec.


Petek: Primorski bleki v zelenjavni omaki

Ali pravilneje jajčne krpice. Izraz bleki najverjetneje izhaja iz nemške besede Fleck. Nekako prehaja iz roda v rod, da se mladež ob izdelovanju, kuhi in hranjenju zabava. In mi z njo. Jajčne krpice? Ah, ne ga lomit.


Sobota: Testenine z zeljem in mletim mesom: jed, ki se dela skoraj sama od sebe

Zelje je sicer, za ljubitelje podatkov, zelo dober vir vitamina K, v 100 gramih ga je že kar priporočeni dnevni odmerek, ter vitamina C. Priporočamo: ne prekuhavajte, najbolje bo za to vrsto zelenjave, da se kuha samo toliko, da se zmehča.

Nedelja: Norveška svinjska rebrca s hrustljavo zapečeno skorjico

Klasični recept za decembrski čas. Koža se mora res zapeči, zacvrčati, se napihniti, da postane kot ocvirki, kar je največja nagrada in ponos kuharice. Načeloma uspe že z zapisanim postopkom. Če se to morda ne zgodi, pa pečico na koncu nastavite na žar in pecite le nekaj minut dlje, da dobite želeni videz.


Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Naslovna fotografija: arfo/Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana