Tedenski jedilnik z Midva kuhava

Preproste in zdaj že znamenite uspešnice Tjaše in Blaža, ki jih kuhate znova in znova.

Pica, ki je ekspresno pripravljena in noro okusna, bo dober uvod v teden. V torek se bomo pogreli z bogato ribjo juho na osnovi mleka in smetane, v sredo pa se prepustili sladkanju. Četrtek bo dan za hitre in božanske testenine iz enega lonca, zadnji dan med tednom pa naj bo namenjen temu, da se upočasnimo. Pomagal nam bo počasi kuhan goveji ragu. Lep in dober teden!

Ponedeljek: Hitra pica s tuno (brez kvasa)

Ko nas zagrabi huda potreba po bogati domači pici, nas običajno nič ne ustavi. Zna se pa zgoditi, da nas ravno v ključnem trenutku preseneti akutno pomanjkanje kvasa in tako ostanemo praznih rok. Tudi za to zadrego imava v svojem repertoarju priročen trik – namesto kvasa v testo zamesimo pecilni prašek, ki ima napihovanje testa v mezinčku. Ker vzhajanje pri nekvašenem testu ni potrebno, se s pico gostimo še hitreje kot pri testu s kvasom.

Torek: Čavder: gosta enolončnica z dimljeno postrvjo

To je v bistvu chowder z dimljeno postrvjo. Pod tem čudnim imenom se skriva preprosta, a izjemna enolončnica na osnovi mleka ali smetane.

Sreda: Kvašen cmok (germknödel) z nutello

Na ta dan pa malce razvajanja. Avstrijski kvašen cmok, kot sta si ga za vse naše sladkosnede bralke in bralce zamislila Blaž in Tjaša, Midvakuhava.si.

Četrtek: Hitro kosilo s piščancem in testeninami iz enega lonca

Te testenine iz ene kastrole se ponašajo z ekstremno kremnostjo, vse po zaslugi kremnega sira in grškega jogurta, v njih ni smetane ali masla. Piščanček, paprika in sušeni paradižniki pa poskrbijo za slasten okus. Ja, to je bližnjica, ki se uživa počasi.

Petek: Počasi kuhan goveji ragu

V petek je čas, da se malce upočasnimo. Začnimo kar pri kuhanju. V tem kotlu bogatih okusov se odlično znajdejo tudi drugače prezrti kosi mesa. Zaradi žilavosti in vezivnega tkiva svoj prostor na naših krožnikih namreč le redko najdejo kosi tretje kategorije, kot so goveje prsi in vrat. Po dolgi in počasni kuhi se meso povsem zmehča in kar samo razpade, zato z lahkoto odstranimo neželene dele – tega bodo še posebno veseli tisti bolj izbirčne sorte. To natrgano meso je odlično z vsako prilogo – od kruha in kruhovih cmokov prek testenin, riža in krompirja do svaljkov in, seveda, bučnih žličnikov.

Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Naslovna fotografija: Midva kuhava

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana