Odprta Kuhinja

Tedenski jedilnik

A+   A-


Zdaj je čas za najboljše zeljne krpice, zelenjavne zavitke, slivove cmoke in krepko gobovo juho.





Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote! 




Ponedeljek: Slivovi cmoki





Ne, ti slivovi cmoki niso komplicirani, ne bodo razpadli med kuhanjem in ne potrebujete čudnih sestavin. V bistvu samo moko, sladkor, drobtine in slive. Vzamete polnovredno pirino moko (samo s to vrsto moke uspejo), jo solite in prelijete z vročo vodo. Lepo pustite, da se ohladi, in to je vse. Slive naj bodo običajne velikosti, ne tiste velikanske, in lepo rumene, zrele. Koščica naj kar izleti. Če se koščica drži in jo bo treba iztrgati, bo sliva izgubila obliko in bo težje oblikovati cmok.










--





Torek: Zeljne krpice





Domače rezančno testo in sladko zelje. Po receptu Urške Fartelj.






--
Sreda: Zavitek z ohrovtom in zeljem





Zelenjavo blanširajte in začinite že večer prej, naslednji dan le sestavite zavitek in ga specite v pečici.






--





Četrtek: Kumarčni zos





Septembra imamo domačih kumar še na pretek, zato priporočamo to sezonsko dobroto. Na koncu dodamo še koščke kuhane govedine in postrežemo – za lačne kot prilogo, za manj glasne želodce pa kot glavno jed.






--





Petek: Popaj iz pečice: odličen recept za pire s špinačo in pečenimi jajci





Popaj, ljudsko ime za legendarno trojko: pire, kremna špinača in na oko pečena jajčka (večinoma vam bodo zabičali, da mora biti rumenjak tekoč). Ko gredo otroci v šolo, je pogosto na mizi.






--





Sobota: Enostavni slivovi cmoki, ki nikoli ne razpadejo





Ne, ti slivovi cmoki niso komplicirani, ne bodo razpadli med kuhanjem in ne potrebujete čudnih sestavin. V bistvu samo moko, sladkor, drobtine in slive. Vzamete polnovredno pirino moko (samo s to vrsto moke uspejo), jo solite in prelijete z vročo vodo.






--





Nedelja: Gobova juha s krompirjem in slanino





Krepka, sezonska in takooo okusna!






--





Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.




Naslovna fotografija: Mateja J. Potočnik


Datum Objave: 29.8.2022 ob 07:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.