Tej jedi ne moremo reči drugega kot udobje na krožniku
Se še spomnite, kako so pred časom na družbenih omrežjih vsi pripravljali jed, ki je nosila ime »poroči se z mano«? Nadvse preprosta kombinacija piščanca, smetane, sušenih paradižnikov in špinače je postala viralni hit (TUKAJ smo jo skuhali tudi mi) in posledično kmalu dobila tudi neštete različice. Večinoma je bila kombinirana z različnimi oblikami testenin ali rižem, tokrat pa smo jo našli v nekoliko drugačni obliki.
Jed, ki ljudi pripravi do poroke, je instagram chefinja Jess pripravila v obliki pastirske pite. Tiste avtohtone dobrote, ki jo tako radi jedo na Otoku. In strinjali bi se, da gre za izjemno dobro zamisel, saj smo prepričani, da boste spodnji recept v mrzli polovici leta, ki je pred nami, radi pripravljali.
Sestavine
- 400 g piščančjih prsi
- 1 čebula
- 2 čajni žlički origana, paprike in česna v zrnju
- 300 ml piščančje jušne osnove
- 8 suhih paradižnikov, nasekljanih
- 1 zvrhana žlica koruznega škroba, zmešana z 1 žlico vode
- 2 veliki pesti mlade špinače
- 40 g naribanega parmezana
- 100 ml smetane za kuhanje
- 800 g pire krompirja
Priprava
- Pečico vključimo na 180 stopinj.
- V ponev vlijemo nekaj kapljic olja, dodamo sesekljano čebulo in solimo. Pražimo na srednje visoki temperaturi, dokler se ne zmehča.
- Dodamo piščanca in pražimo 5 minut, da se zlato zapeče. V ponev stresemo česen v zrnju, origano in papriko ter kuhamo še eno minuto, nato prilijemo jušno osnovo in nasekljane suhe paradižnike.
- Dobro premešamo in pustimo, da vse skupaj vre minuto, nato vlijemo vodo s koruznim škrobom in pustimo vreti še nekaj minut, da se zgosti. Dodamo špinačo in jo pustimo, da upade, nato vmešamo še nariban parmezan in smetano.
- Mešamo, dokler ne dobimo svilnato gladke omake, nato pa po vrhu razporedimo pire krompir (ki ga pripravimo po svojem receptu). Razporedimo ga v enakomerno plast in z vilicami razrahljamo robove. Potresemo preostali parmezan.
- Pekač postavimo v pečico in pečemo na 180 stopinj Celzija 30 do 35 minut, dokler pire ne postane zlato rjave barve.
Priporočamo še: Češpljevi cmoki s paljenim testom po receptu iz legendarne slovenske kuharice