Odprta Kuhinja

Tej jedi ne moremo reči drugega kot udobje na krožniku

Pastirska pita malo drugače. (Foto: AD077/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Priljubljena tiktok jed, pripravljena v obliki tradicionalne angleške klasike. Pripravljali jo boste v hladnih dneh, ki prihajajo.

Se še spomnite, kako so pred časom na družbenih omrežjih vsi pripravljali jed, ki je nosila ime »poroči se z mano«? Nadvse preprosta kombinacija piščanca, smetane, sušenih paradižnikov in špinače je postala viralni hit (TUKAJ smo jo skuhali tudi mi) in posledično kmalu dobila tudi neštete različice. Večinoma je bila kombinirana z različnimi oblikami testenin ali rižem, tokrat pa smo jo našli v nekoliko drugačni obliki. 

Jed, ki ljudi pripravi do poroke, je instagram chefinja Jess pripravila v obliki pastirske pite. Tiste avtohtone dobrote, ki jo tako radi jedo na Otoku. In strinjali bi se, da gre za izjemno dobro zamisel, saj smo prepričani, da boste spodnji recept v mrzli polovici leta, ki je pred nami, radi pripravljali. 

Sestavine

  • 400 g piščančjih prsi
  • 1 čebula
  • 2 čajni žlički origana, paprike in česna v zrnju
  • 300 ml piščančje jušne osnove
  • 8 suhih paradižnikov, nasekljanih
  • 1 zvrhana žlica koruznega škroba, zmešana z 1 žlico vode
  • 2 veliki pesti mlade špinače
  • 40 g naribanega parmezana
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 800 g pire krompirja

Priprava

  1. Pečico vključimo na 180 stopinj.
  2. V ponev vlijemo nekaj kapljic olja, dodamo sesekljano čebulo in solimo. Pražimo na srednje visoki temperaturi, dokler se ne zmehča.
  3. Dodamo piščanca in pražimo 5 minut, da se zlato zapeče. V ponev stresemo česen v zrnju, origano in papriko ter kuhamo še eno minuto, nato prilijemo jušno osnovo in nasekljane suhe paradižnike.
  4. Dobro premešamo in pustimo, da vse skupaj vre minuto, nato vlijemo vodo s koruznim škrobom in pustimo vreti še nekaj minut, da se zgosti. Dodamo špinačo in jo pustimo, da upade, nato vmešamo še nariban parmezan in smetano.
  5. Mešamo, dokler ne dobimo svilnato gladke omake, nato pa po vrhu razporedimo pire krompir (ki ga pripravimo po svojem receptu). Razporedimo ga v enakomerno plast in z vilicami razrahljamo robove. Potresemo preostali parmezan.
  6. Pekač postavimo v pečico in pečemo na 180 stopinj Celzija 30 do 35 minut, dokler pire ne postane zlato rjave barve.

Priporočamo še: Češpljevi cmoki s paljenim testom po receptu iz legendarne slovenske kuharice

Datum Objave: 24.9.2024 ob 08:09

Več iz te teme:

PASTIRSKA PITApitakosilopiščanecmesne jedi

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.