Hitro kosilo s piščancem in testeninami iz enega lonca

Odlično in bogato kosilo lahko pripravimo v slabe pol ure, hkrati pa se izognemo gori umazane posode, saj vse naredimo v enem piskru.

Te testenine iz ene kastrole se ponašajo z ekstremno kremnostjo, vse po zaslugi kremnega sira in grškega jogurta, v njih ni smetane ali masla. Piščanček, paprika in sušeni paradižniki pa poskrbijo za slasten okus. Ja, to je bližnjica, ki se uživa počasi.

Testenine iz enega lonca v kremni omaki s piščancem

  • 400 g testenin (npr. fusillov – svedrčkov)
  • 500 g piščančjega fileja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 100 g kremnega sira
  • 170 g grškega jogurta
  • 70 g sira čedar
  • 1 rumena paprika
  • 30 g sušenih češnjevih paradižnikov
  • 2 vejici timijana
  • 2 žlici olja
  • 1 liter kokošje jušne osnove
  • sol, poper

Priprava

1. Čebulo in česen na drobno nasekljamo, papriko pa narežemo na majhne kocke.

2. Piščančji file narežemo na majhne kocke, nato ga posolimo in popopramo.

3. Širšo posodo dobro segrejemo in vanjo vlijemo dve žlici olja.

4. Ko se olje segreje, na hitro popečemo najprej polovico piščančjih kock, nato še drugo. Tako v kastroli ne bo prehude gneče, ki bi privedla do padca temperature in uhajanja vode iz mesa, kar bi povzročilo žvečljivo teksturo.

5. Vsako rundo med občasnim mešan­jem pečemo 1–2 minuti nad močnim ognjem – toliko, da se kocke zlato rjavo zapečejo.

6. Popečene koščke piščanca stresemo na krožnik, v posodo pa dodamo čebulo in zmanjšamo ogenj.

7. Čebulo malo posolimo in jo med občasnim mešanjem počasi pražimo približno 10 minut. Pazimo, da se ne prismodi.

8. Dodamo na drobno nasekljan česen in listke timijana.

9. Pražimo kako minuto, da česen zadiši.

10. Prilijemo liter kokošje jušne osnove ali pa liter vode in dve kokošji jušni kocki.

11. Počakamo, da voda zavre, nato v posodo vrnemo piščančje koščke in dodamo narezano papriko.

12. Osnova naj se kuha 8 minut, nato dodamo testenine.

13. Posodo pokrijemo, testenine pa med rednim mešanjem kuhamo 12–17 minut.

14. Zadnjih nekaj minut jih kuhamo odkrite.

15. Ko so testenine skuhane al dente, ogenj zmanjšamo in vanje primešamo kremni sir in naribani čedar.

16. Posodo odstavimo, v testenine pa primešamo še 170 g grškega jogurta.

17. Premešamo in pokusimo ter solimo in popramo po okusu.

Priporočamo še: Kako izbrati omako, ki se bo najbolj podala določeni obliki testenin
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed