Testenine s špinačo in rikoto

V Parmi jim rečejo tortelli d’erbetta.

Za 4 do 5 oseb.

Sestavine

– 500 g moke
– 2 rumenjaka
– 3 jajca
– 4 žlice vode
– sol

Nadev
– za dve pesti špinače
– 300 g rikote,
– sol
– 120 g sira parmigiano reggiano

Pripravimo še
– 80 g masla
– košček sira parmigiano reggiano
– malo moke (da se testo med valjanjem ne bo prijemalo)

Priprava

1. Moko presejemo na delovno površino. Na sredini kupčka naredimo luknjo, vanjo ubijemo jajca, dodamo rumenjaka in vodo, solimo. Umesimo gladko testo. Zavijemo ga v plastično folijo in pustimo, da se spočije.

2. Špinačo blanširamo v vreli vodi. Odcedimo in jo pustimo v cedilu, da se ohladi. Nato liste večkrat stisnemo v pesti, da odteče vsa odvečna tekočina, in nasekljamo na drobno: dobiti moramo za 3–4 zvrhane žlice nasekljane špinače. Dodamo rikoto, na drobno nariban parmigiano reggiano, jajce in sol. Premešamo.

3. Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo, še bolje pa je, če testo spustimo skozi strojček za izdelavo testenin. Pri tem je treba biti pazljiv, kajti če bomo površino pomokali preveč, bomo robove težko zlepili skupaj, če bomo premalo pomokali, pa se utegne prijemati na površino. Testo razvaljamo na kakih 7 centimetrov široke trakove.

4. Po sredini traku v ravni vrsti razvrščamo za oreh velike kepice nadeva in pazimo, da so vmes ravno prav veliki presledki – kupčke polagamo nekako 3, 4 centimetre narazen. Pazimo tudi, da z nadevom ne pokapamo robov, saj bomo imeli potem težave z zapiranjem blazinic.

5. Testo prepognemo po dolgem, da prekrijemo nadev. S prsti ga pazljivo poravnamo okoli kupčkov nadeva in poskrbimo, da ni zračnih mehurčkov in da testo lepo objame nadev. Z občutkom stisnemo robove, da nam rikota in špinača med kuhanjem ne odplavata.

6. Razrežemo s koleščkom za rezanje testenin, tako da dobimo torteline.

7. V osoljenem in rahlo brbotajočem kropu testenine kuhamo nekaj minut. Odcedimo in postrežemo še vroče.

8. Ko so testenine na krožniku, jih pokapamo z raztopljenim maslom in posujemo s sveže naribanim sirom.

Namig: Izvorno ime nam razkrije, da lahko namesto špinače dodamo karkoli zelenega in svežega, kar je pri roki.

Fotografija: Getty Images

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana