Danes za kosilo: Testenine z domačim pestom

Letos je bazilika rajska.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 10–15 minut.

Sestavine

– večji šopek bazilike
– 200 g parmezana
– 100 pinjol
– 1,5–2 dl oljčnega olja
– 3 stroki česna
– 500 g testenin

Priprava

1. Parmezan naribamo, baziliko osmukamo, česen očistimo.

2. Pristavimo velik lonec vode. Ko zavre, solimo in v krop stresemo testenine ter skuhamo po navodilih.

3. Zdaj damo v sekljalnik pinjole, česen in prav na hitro grobo sesekljamo. Dodamo liste bazilike, prilijemo približno 1 dl oljčnega olja in sekljalnik spet vklopimo. Mešamo le kratek čas in postopno prilivamo oljčno olje. Dobiti moramo gosto omako iz sesekljanih zelišč, ne »kreme«.

4. Tako pripravljeno omako preložimo v globoko ponev ali večjo skledo, dodamo parmezan, dobro premešamo in pesto je pripravljen.

5. Kuhane testenine odcedimo, stresemo na pesto, premešamo, po potrebi prilijemo zajemalko vode, v kateri so se kuhale testenine. Jed takoj postrežemo s skledo poletne solate iz češnjevega paradižnika, kumar, paprike in mocarelic.

Nasvet: Če imate veliko bazilike, si lahko pripravite pesto na zalogo. Naredite, kot je opisano, le da na koncu omako še rahlo solite, naložite v kozarce, dobro potlačite, da v kozarcu ni zračnih žepov, nato bogato prelijete z oljčnim oljem. Tako se v hladilniku obdrži več tednov. Za dlje je pesto bolje zamrzniti.

Ali ste vedeli: Pesto je klasična italijanska omaka iz Genove, ki je ne kuhamo. Za okusno jed zadošča le nekaj žlic te aromatične omake, ki jo zmešamo z nekaj žlicami vode, v kateri so se kuhale testenine, in primešamo h kuhanim testeninam.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Jajčevci s skutnim nadevom v paradižnikovi omaki

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana