Testenine z gobami, slanino in gorgonzolo

Ko je obilje svežih gob.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10–15 minut.

Sestavine

– 400–500 g testenin
– 100 g mesnate slanine
– 500 g svežih gob
– 2 stroka česna
– 2 dl kisle smetane
– trikotnik gorgonzole

Priprava

1. V večjem loncu zavremo vodo, jo solimo in v krop stresemo testenine. Premešamo in kuhamo po navodilih na embalaži.

2. Medtem slanino narežemo na kocke, gobe pa na večje kose. V ponev stresemo najprej slanino in jo popražimo, nato gobe in nad močnim ognjem pražimo približno 5 minut.

3. Česen olupimo in sesekljamo ali stremo.

4. Gobe v ponvi začinimo s česnom, prilijemo zajemalko vode, v kateri se kuhajo testenine, in v omako dodamo gorgonzolo, ki naj se v njej povsem razpusti. Nazadnje vmešamo še kislo smetano in odstavimo.

5. Kuhane testenine odcedimo, stresemo v omako, krepko pomešamo in takoj ponudimo s solato iz vložene rdeče pese.

Koristen nasvet: Navadno pravimo, da so najboljše tiste gobje jedi, v katerih se znajdejo različne gobe. Pri tej to ni potrebno. Uporabite lahko tudi gobe z manj izrazitim okusom, kot so šampinjoni.

Naredimo vnaprej: Te jedi ni mogoče skuhati vnaprej. Čas si prihranite le tako, da testenine skuhate že zvečer, malo bolj trdo sicer, jih odcedite in shranite v hladilnik. Naslednji dan skuhajte omako in v vročo vstavite testenine iz hladilnika. Kuhajte le toliko, da se testenine ogrejejo.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Torteloni v paradižnikovi omaki z mortadelo

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana