Testenine z grahom in gorgonzolo

Foto: Krištof Koman

Ta hitra (počitniška) različica, tudi za začetnike. Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10 minut.

Sestavine

– 400 g testenin, 2 stroka česna
– nekaj rezin suhe salame ali 100 g slanine
– 2 mali pločevinki vloženega graha
– 2 pločevinki vloženega paradižnika (pire, pelati, koščki)
– trikotnik gorgonzole ali podobnega sira s plemenito plesnijo, 3 žlice oljčnega olja, sol

Priprava

1. Česen stremo ali drobno narežemo, salamo narežemo na manjše koščke. V ponev nalijemo oljčno olje, ga segrejemo, nato dodamo česen, koščke salame (slanine) in oboje na hitro popražimo.

2. Dodamo paradižnik iz obeh pločevink, premešamo in pokrito kuhamo 10 minut.

3. Medtem v velikem loncu segrejemo vodo za testenine, jo zavremo, v krop stresemo sol in testenine. Premešamo, nato kuhamo minuto manj, kot je zapisano v navodilih.

4. V omako vmešamo grah, kuhamo še 2 minuti, da se grah ogreje. Nazadnje solimo po okusu, vendar raje manj, saj bomo dodali še slano gorgonzolo.

5. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v omako. Dodamo še na koščke nadrobljeno gorgonzolo in takoj ponudimo s solato iz naribanega mladega korenčka z bučnim oljem.

Različica: Namesto vloženega lahko izberemo zamrznjen grah ali v sezoni, kot je zdaj, svežega. Potrebujete ga vsaj 250 g.

Nasvet: Testenine po tem receptu zmorejo skuhati tudi šolarji na počitnicah.

Ali ste vedeli: Gorgonzola je mehki sir iz kravjega mleka z žlahtno zeleno plesnijo, ki ga prerašča v notranjosti sirnega testa. Je intenzivnega okusa, navadno močno slana in zato velja posebna pozornost pri soli v tem obroku, da je ne bo preveč. Gorgonzola, ki jo kupimo v trgovini, se pogosto drobi. Z zrelostjo pridobiva aromo, ki je še bolj krepka, in strukturo. Zreli siri se ne drobijo več, ampak jih režemo na rezine z ogretim nožem.

Preberite še: Riž z rakci

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana