Testenine z oljčnim oljem in orehi

Pesto malo drugače.

Hitra priprava: 15 minut.

Sestavine

– 300 g testenin trofie
– sol, 150 g mletih orehov
– rožmarin, origano, žajbelj in bazilika
– 10 g grobe morske soli, 2 stroka česna
– 6 žlic hladno stiskanega deviškega oljčnega olja
– 80–100 g trdega ovčjega sira

Priprava

1. V večjem loncu pristavimo vodo, in ko zavre, solimo in v krop stresemo testenine. Kuhamo jih minuto manj, kot je zapisano na embalaži: na zob (al dente).

2. Pripravimo hladno omako: zelišča narežemo ali suha zdrobimo med prsti, sir naribamo. Nato v možnarju stremo česen, zelišča, orehe in prilijemo oljčno olje, da dobimo grobo kremasto omako. Omako preložimo v servirno skledo in dodamo nariban sir.

3. Kuhane testenine odcedimo, prihranimo si malce vode, v kateri so se kuhale, in stresemo v skledo na omako. Premešamo in prilijemo še prihranjeno vodo, da dobimo primerno jed. Takoj postrežemo z veliko skledo motovilca z vloženo koruzo.

Opomba: Namesto ovčjega sira lahko uporabite kakovosten parmezan. Jed je izvrstna, precej bogata z maščobami in zelo nasitna. Ne skoparite s česnom – lahko ga dodate tudi celo glavico. Tudi glede oblike testenin naj velja demokracija.
Naredimo vnaprej: Raje ne. Odlična in zdravilna je ta jed le pravkar pripravljena. Morda lahko zmeljete orehe vnaprej, vendar jih shranite v dobro zaprto posodico, na hladnem in temnem.

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed