Božanska tiramisu torta z irskim likerjem in malinami

Tiramisujeva nova oblačila.

Premer torte: 22 cm.

Sestavine

– 300 g keksov savoiardi
– 125 g malin
– 500 g maskarponeja
– 250 ml sladke smetane
– 250 ml mleka, 3 listi želatine
– 4 rumenjaki, 140 g sladkorja
– 8 žlic likerja Bailey’s irish cream
– 2 žlici sladkorja v prahu
– 2 žlici instant kave, 1 dl vrele vode

Priprava

1. Krema: instant kavo in sladkor v prahu zalijemo z vrelo vodo, nakar se zabavi pridružita še mleko in liker.

2. Liste želatine namočimo v hladni vodi, da nabreknejo.

3. Pograbimo metlico in z njo nad paro stepamo rumenjake s sladkorjem, da se ves sladkor raztopi. Liste želatine ožamemo in jih primešamo k rumenjakom, da se želatina popolnoma raztopi.

4. Sladko smetano stepemo. K maskarponeju primešamo rumenjake, nato pa z lopatico še stepeno smetano.

5. Za gradnjo tiramisuja si pripravimo tortno podlago, na katero postavimo tortni obroč. Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo. Kekse savoiardi namočimo v kavni mešanici in z njimi prekrijemo dno v tortnem obroču. Piškotki naj se ne namakajo predolgo, drugače bodo razpadli.

6. Na piškotno podlago nanesemo tretjino kreme, v katero nato zapičimo polovico malin. Postopek od namakanja piškotov do potikanja malin ponovimo še dvakrat, le v vrhnjo kremo maline ne spadajo.

7. Nadobudno torto zdaj pospravimo v hladilnik, kjer naj čaka na slajše čase. Vsaj 6 ur.

8. Ko torti snamemo obroč, jo obdamo z ograjo iz nenamočenih keksov savoiardi. Da so vsi približno enake dolžine, poskrbimo tako, da vzamemo enega, z njim določimo višino (čez rob torte naj gleda za debel prst) in ga uporabimo kot mero pri rezanju drugih.

9. Iz omare potegnemo najlepši širok trak in ga s simpatičnim metuljčkom zavežemo okoli torte. Tako nimajo keksi kam pobegniti. Na vrh natresemo še celo goro jagodičevja in tiramisu torta je nared!

Poizkusite še: Medeni drobljenec z nektarinami
Recept in fotografija: Midva kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed