To je še vedno najbolj priljubljen recept za krofe v Sloveniji (VIDEO)

Čeprav se ustvarjalci sladkih dobrot vztrajno trudijo pripraviti izvrstne, celo drugačne ideje za pustno klasiko, pa ta postopek ostaja najbolj zasidran med tistimi, ki se krofov lotijo doma.

Testirali smo pet priljubljenih receptur za krofe in z gotovostjo trdimo, da je recept gospe Rosane Jug Povhe resnično tak, da ne more iti prav nič narobe, ko se te ocvrte dobrote lotimo sami. Čeprav nas kulinarični ustvarjalci neprestano presenečajo in razveseljujejo z novimi idejami, pa družbena omrežja polnijo fotografije ocvrtih dobrot z navdušenimi zahvalami gospe Rosani.

Obvezno branje, če bi domače krofe želeli dvigniti na višji nivo: Korak, da bodo krofi izjemno puhasti (recept in video)

Sestavine

– po 0,5 kg mehke in ostre moke
– 10 g soli, 120 g olja
– po 100 g kvasa in sladkorja (in 3 žličke za kvasec)
– zavitek vaniljevega sladkorja
– 9 rumenjakov
– 2 kaplji vaniljeve arome
– 2 žlici ruma, 4,5 dl mleka

Mogoče vas zanima: Torte ne boste nikoli več rezali na trikotnike. Tako boste dobili več kosov

Priprava

1. V skledo kuhinjskega robota stresemo obe moki, dodamo sol in zmešamo.

2. V skledico nadrobimo kvas, dodamo tri žličke sladkorja in dolijemo okoli 0,5 dl mlačnega mleka. Pozor: zares ne sme biti pretoplo.

3. Zmešamo in prelijemo v luknjo, ki smo jo naredili v moki. Posujemo z nekaj moke z roba posode.

4. Pripravimo jajčno zmes: sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake stepemo z mešalnikom. Dodamo 2 kapljici vanil­jeve arome, olje in spet dobro premešamo. Dolijemo mleko, približno 4 dl, in zadnjič premešamo z mešalnikom.

5. Ko je kvasec vzhajal, k jajčni zmesi primešamo dve žlici ruma, vse zlijemo k moki in kvascu in prepustimo v mešanje kuhinjskemu robotu za 15 minut.

6. Preverimo temperaturo prostora: 23 stopinj je najbolj primerna. Na kuhinjski pult položimo odejo, da bodo krofi na toplem, čez čist prt, polovico ga posujemo z moko.

7. Pregneteno testo preložimo na desko in začnemo oblikovati krofke: režemo kose, ki naj bodo težki okrog 70 g – preverimo s tehtnico.

8. Kroglice naj bodo čim bolj gladke, brez vdolbin in gub. Odlagamo jih na pomokan prt. Ko končamo, vse pokrijemo z drugo polovico prta in pustimo vzhajati tri četrt do uro.

9. Potem segrejemo maščobo. Olja mora biti posodi 2 cm.

10. Ko kroglice narastejo na dvakratno velikost, začnemo cvreti, pred tem preverimo olje s kuhalnico: ko jo pomočimo v olje, morajo nastajati drobni mehurčki. Stopinje, če bomo merili: 160 do 170.

11. Krofe polagamo v olje tako, da je spodaj stran, ki je bila med vzhajanjem zgoraj. Pokrijemo s pokrovko in pustimo cvreti 3–4 minute, nato obrnemo in cvremo enako dolgo še na drugi strani, odkrito.

12. Krofe odlagamo na vpojno brisačko; ko cvremo drugo serijo, lahko prvo že polnimo z marmelado. Na koncu posipamo s sladkorjem v prahu.

Preberite še: Najpogostejše napake, ki jih zagrešimo pri cvrtju krofov

Fotografija: Sakkawokkie/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana