Odprta Kuhinja

Regratove krone z rezanci, sardelami in inčuni

Regratove krone z rezanci
Odpri galerijo
A+   A-
Del rastline, ki ga pri čiščenju odrežemo in zavržemo, je najmanj grenak, zato bo marsikomu še bolj všeč.

To, da so rastline, ki jih prištevamo k cikorijam – tudi regrat – bolj hrustljave in milejšega okusa, če nimajo svetlobe, je dolgo znano: znameniti sukenski regut se »naredi« v kleti, belgijski radič prav tako ... Tudi med nabiralci regrata so taki, ki to lastnost cenijo. Prepoznamo jih po tem, da brskajo po krtinah, za dolgimi belimi poganjki. Skoraj vsak regrat, tudi če raste med travo, ima del, ki je točno tak: bel, hrustljav in mil, pravimo mu regratova krona. Ponavadi jo pri čiščenju odrežemo in vržemo stran. Naš ribji recept uporablja prav ta del – vse skupaj na koncu v obrisih spominja na pečen treviški radič.

Kje se skriva regratova krona

Tu je pomembna le tehnika, kako ga nabiramo in čistimo: med nabiranjem ga izrežemo dovolj globoko, da se drži še nekaj korenine, potem pa to natančno, »po črti«, odrežemo. Odstranimo slabe zunanje liste in še enkrat odrežemo, tokrat zgornji, zeleni del. Uporabili ga bomo za solato, beli del, kronico, pa samo malce blanširali in dodali v novo jed. Skratka: iz ene glavice regrata dobimo dve jedi, odlično recikliramo in ne ustvarjamo nobenih ostankov, pa četudi so bio in rastlinski.
Najbolj hrustljav in najmanj grenak del regrata je sestavina, ki je bomo imeli v izobilju, če se pravilno lotimo čiščenja: krona je tisti beli del, kjer se listi držijo skupaj.

Regratove krone z rezanci
Regratove krone z rezanci


Natalo bo skoraj dizajnersko kosilo v 10 minutah.

Regratove krone z rezanci, sardelami in inčuni

  • okoli 20 regratovih kron
  • 2 pločevinki sardin
  • 4 stroki česna
  • kozarček inčunov
  • čilijevi kosmiči ali druga pekoča začimba, ki vam je pri srcu
  • zavitek kitajskih riževih rezancev (200–300 g)
  • oljčno olje

Priprava


1. Regrat očistimo: primemo ga, kot bi hoteli narediti čop iz listov, odstranimo slabe zunanje in odrežemo natančno tam, kjer se korenina drži rastline, tako da ne ostane nič črnega in se vse še drži skupaj. Potem odrežemo še liste, približno tam, kjer postanejo zeleni. Te shranimo za solato.

2. Zavremo lonec slane vode in nekaj minut blanširamo očiščene regratove krone. Nato jih predenemo v drug lonec vode – ni treba, da je ledena – in nekajkrat zavrtimo, da gre stran morebitna nečistoča, ki smo jo spregledali med listi. Odcedimo.

3. V kozici segrejemo za 4 žlice oljčnega olja in na njem popražimo drobno nasekljan česen, samo toliko, da zadiši, in hkrati čilijeve kosmiče. Dodamo dobro odcejene inčune iz kozarčka (najbolje narezane na manjše koščke) in pomešamo/pražimo toliko, da se maščoba aromatizira.

4. Riževe rezance stresemo v skledo in jih za nekaj minut prelijemo z vrelo vodo; ko se zmehčajo, jih dobro odcedimo in preložimo v kozico s česnom in inčuni. Krepko pomešamo, da se aromatizirajo še rezanci, nato dodamo blanširane česnove krone in odcejene sardine, pokrijemo in znova pristavimo, samo toliko, da se vse ogreje, ter postrežemo.

 

 

Priporočamo še: Legendarno kosilo malo drugače: pire, jajce na oko, namesto špinače pa še nekaj boljšega


Fotografiji: Sonja Ravbar

 

Datum Objave: 3.10.2023 ob 14:10

Več iz te teme:

rezancisardeleinčuniregratregratove kronetestenine

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.