Odprta Kuhinja

TOP 3 shranki s papriko, ki ne smejo manjkati v ozimnici

Shranki za ozimnico (Foto: Baloncici/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Priljubljene priloge k narezkom, lepo se podajo tako k mesu kot siru, so enostavne za pripravo. Z njimi pa lahko tudi oplemenitimo jedi med kuhanjem.

1. Pečene in vložene paprike

Kdor ima hišo z vrtom, je v prednosti pred prebivalci blokovskih naselij. Pečenju lahko namreč doda začimbo, ki dober izdelek pretvori v vrhunskega. Dim je tisti element, brez katerega ni vrhunsko pečenih paprik. Če vrta ni, jih spečemo v pečici. Brez skrbi, obe različici smo pripravili za vas. Še namig za kuhanje: vložena paprika ni le za prilogo ob narezku, čudovito se poda v nekaterih jedeh, okrepi namaze, oplemeniti slana peciva. Ste že slišali za špansko pito?

image_alt
Vložena pečena paprika

2. Ajvar

Receptov zanj je ničkoliko, pravzaprav ga vsak kuhar dela malce po svoje. Edini so si v tem, da uporabimo rdečo mesnato papriko, ki jo je treba najprej speči, pečeno zelenjavo pa grobo zmeljemo ali nasekljamo. Stari recepti pravijo, da se mora ajvar kuhati dve, tri ali več ur, razlog je najbrž v konzerviranju jedi, ko še ni bilo steklenih kozarcev s pokrovi, ki omogočajo vakuumsko zapiranje, kar preprečuje okužbe živila. Danes je čas kuhanja bistveno krajši, tako paprika ohrani več specifičnega okusa.

image_alt
Domači ajvar

3. Sataraš na zalogo

No, tukaj ni samo paprika, jo pa v tem shranku ogromno porabimo. Ko poleti na vrtu vse ponori in smo že preutrujeni od ozimnice, preprosto prepražimo čebulo, ji dodamo narezane paradižnike, paprike in jajčevce, nato pa vse skupaj potisnemo v pečico za kakšno uro in pol do dve (odvisno od količine in vsebnosti vode), da se zelenjava zmehča in zgosti. 

image_alt
Za ozimnico: Sataraš iz pečice (VIDEO)

Datum Objave: 30.8.2024 ob 07:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: