Odprta Kuhinja

TOP 5 jedi z ajdo, ki bi jih res morali poznati

Ajdovi štruklji z orehi (Foto: Urška Fartelj)
Odpri galerijo
A+   A-
Ajda je nekoč v preteklosti Slovence reševala pred stradanjem, zdaj nas navdušuje s svojimi prehranskimi odlikami.

V eni od napovedi, ki se ukvarjajo s prehranskimi trendi, smo prebrali, da bo letos zelo pomembna in moderna ajda. Nobene težave! Toliko smo se že ukvarjali z njo, da imamo za vsak teden en recept, če kdo hoče. Nam je namreč zelo pri srcu: to je šopek naših najbolj klasičnih receptov, dobro je, da jih poznamo.

V kuharskih knjigah pri receptih za žgance pisci navadno zapišejo toliko zamotanih besed, ki jih nevajeni ne razumejo najbolje. Kaj je to žgančevka, koliko je odliti, zakaj, in kako vendar narediti žgance iz sprijetega moknatega cmoka? Tokrat korak za korakom, besedo za besedo, skupaj skuhajmo ajdove žgance.

image_alt
Žganci: tako jih boste končno znali skuhati

Priprava, ki bo razumljiva tudi za tiste, ki se jih lotite prvič v življenju.

image_alt
Klasike z Urško Fartelj: ajdovi štruklji z orehi

Poleg jabolk dodajte še hruške, uporabite sadje iz kompota (marelice, breskve) ali zamrznjeno jagodičje. Odlična jed med tednom, ko nam je topla juha premalo.

image_alt
Zapečena ajdova kaša s skuto in jabolki

Pri tem receptu ni treba posebej popariti ajdove moke. To je največje odkritje te peke. Niti navadne niti tatarske, ki je tako ali tako posebna prav po tem, da deluje, tudi če ni poparjena. Priporočamo pa, da uporabite skodelico ajdove moke in dve skodelici dobre krušne moke, mi smo fermentiranje ustavili in kruh spekli po desetih urah, ker je testo začelo upadati. Kruh pa ni bil drobljiv!

image_alt
Ajdov kruh z orehi brez gnetenja

Nebeška jed: ajdova moka, kuhana v kisli smetani, s kislim mlekom ter maslene drobtine domačega črnega kruha, v katerega se povalja zalogaj masovneka.

image_alt
Ajdov masovnek: tradicionalna slovenska hrana za uteho

Preberite tudi: Krompirjeva zloženka, ki bo zaznamovala mrzel zimski čas

 

 

Datum Objave: 19.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

ajdaajdova kašaajdova mokaslovenska kuhinja

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja