TOP 5 jedi z ajdo, ki bi jih res morali poznati
V eni od napovedi, ki se ukvarjajo s prehranskimi trendi, smo prebrali, da bo letos zelo pomembna in moderna ajda. Nobene težave! Toliko smo se že ukvarjali z njo, da imamo za vsak teden en recept, če kdo hoče. Nam je namreč zelo pri srcu: to je šopek naših najbolj klasičnih receptov, dobro je, da jih poznamo.
V kuharskih knjigah pri receptih za žgance pisci navadno zapišejo toliko zamotanih besed, ki jih nevajeni ne razumejo najbolje. Kaj je to žgančevka, koliko je odliti, zakaj, in kako vendar narediti žgance iz sprijetega moknatega cmoka? Tokrat korak za korakom, besedo za besedo, skupaj skuhajmo ajdove žgance.
Priprava, ki bo razumljiva tudi za tiste, ki se jih lotite prvič v življenju.
Poleg jabolk dodajte še hruške, uporabite sadje iz kompota (marelice, breskve) ali zamrznjeno jagodičje. Odlična jed med tednom, ko nam je topla juha premalo.
Pri tem receptu ni treba posebej popariti ajdove moke. To je največje odkritje te peke. Niti navadne niti tatarske, ki je tako ali tako posebna prav po tem, da deluje, tudi če ni poparjena. Priporočamo pa, da uporabite skodelico ajdove moke in dve skodelici dobre krušne moke, mi smo fermentiranje ustavili in kruh spekli po desetih urah, ker je testo začelo upadati. Kruh pa ni bil drobljiv!
Nebeška jed: ajdova moka, kuhana v kisli smetani, s kislim mlekom ter maslene drobtine domačega črnega kruha, v katerega se povalja zalogaj masovneka.
Preberite tudi: Krompirjeva zloženka, ki bo zaznamovala mrzel zimski čas