TOP 5: moderne jedi brez mesa

Musaka z brokolijem in krompirjem
Brokoli je ena tistih vrtnin, ki jih lahko kupimo vse leto. Okusen in zdrav pa še dekorativen povrhu, če ne dovolimo, da bi se temno zeleni cvetovi razkuhali v mehko, svetlo gmoto. Krompir je tako ali tako stalnica na naših jedilnikih, zato je ta kombinacija pravšnja izbira. Musaka je preprosta za pripravo, le traja malo dlje, peče se namreč približno uro. Če hočemo, da bo jed gotova malo prej, krompir pred peko na hitro pokuhamo.
Zelenjava z ajdovo kašo
Za to jed lahko uporabite različne vrste zelenjave, od korenja do pora ter buče kot v našem receptu, pa tudi drugo, denimo rdečo peso, brstični ohrovt, črno redkev, kuhan fižol ... Možnosti je neskončno, edini omejitvi sta domišljija in trenutna vsebina vašega hladilnika oziroma shrambe. Še en droben namig: jed naj v celoto poveže kakšna fina omaka oziroma preliv, v katerega lahko poleg olja, kisa in soli vključite še vam ljubo začimbo, sojino omako ali izbrana zelišča, denimo peteršilj ali drobnjak.
Krompirjeva solata s fižolom in bučnim oljem
Če vprašate naključno gospodinjo, kako naredi krompirjevo solato, našteje tri bistvene sestavine: samo krompir in čebula, pa nič drugega. Marinado za krompir pripravi z reduciranjem juhe; buhnedej, da uporabiš kako drugo olje kot sončnično – že oljčno je premočnega okusa! No, tale solata gladko prekrši vsa našteta pravila. Vsebuje obilico bučnega olja, ki je bogatega okusa, preliv pa je preprost in ne potrebuje nikakršne kuhe ali juhe. Ali se krompir dobro razume s fižolom, pa lahko povprašamo kar matevža.
Vege čufti
Malo bolj ambiciozen recept. Čisto pravi čufti bodo nastali, takšni z rižem in globokim okusom, za katerega poskrbijo pečen jajčevec, parmezan, dimljena paprika in posušene gobice.
Cvetačni listi s stročnicami
Recept je za dve osebi, prilagodite količine, če potrebujete lahkotno pomladno kosilce za več ljudi. Recept, na katerega smo prav ponosni!