TOP 3 osvežilne solate s kumarami

Kumare bi lahko uvrstili med najbolj osvežilne znanilke poletja, ki zrastejo na domačem vrtu.

Kumare vsebujejo veliko vode, zato se v poletnih mesecih in visokih temperaturah odlično priležejo. Z njimi lahko na primer obogatimo celo vodo, tako da v vrč dodamo nekaj kolesc, morda še malce limone in dobimo svežo poletno pijačo. Kumare lahko tudi skuhamo. Ob prilogi krompirjevega pireja si namreč marsikdo rad privošči kumarično omako.

Najpogosteje pa se kumare znajdejo v solati. Ker vsebujejo veliko tekočine, jih je namreč malce škoda toplotno obdelovati, zaradi hrustljave in osvežilne strukture pa se bodo še posebej prilegle ob težki hrani, kot je na primer meso z žara. Saj veste, da malce uravnotežimo jedilnik.

Ker bodo kumare na vrtovih kmalu zrele (ponekod so že), sveže in sezonske pa je mogoče najti tudi že na trgovskih policah, smo se odločili, da izpostavimo nekaj najbolj priljubljenih solat. Zagotovo že poznate kumare v smetani, mlečne kumare ali tzatziki po slovensko, nekaj posebnega pa so valjane ali strte kumare, recept, ki nas letos navdušuje.

Preberite tudi: To je trik, ki bo izboljšal prav vsako kumarično solato

Kumare v smetani

Sestavine

  • 1 kg kumar
  • lonček kisle smetane ali jogurta
  • 1 čebula (opcijsko)
  • sol
  • koper

Priprava

1. Kumare operemo, olupimo in nastrgamo na kolobarje. Nato jih solimo in počakamo 5 minut, da spustijo vodo.

2. Če ne želimo, da bi bila solata preveč vodena, kumare malce ožamemo, nato pa jim dodamo kislo smetano ali jogurt in premešamo.

3. Dodamo čebulo, začinimo s koprom in postavimo v hladilnik za 15 minut, da se okusi povežejo.

Valjane ali strte kumare

Sestavine

Priprava

1. Kumare operemo in narežemo na široke kolobarje. Nato jih damo v vrečko za zamrzovanje, jo zatesnimo, nato pa povaljamo z valjarjem približno petkrat, da se kumare strejo.

2. Kumare prestavimo v posodo, dodamo žličko soli in dobro premešamo. Pustimo v hladilniku približno 30 minut, nato odlijemo odvečno vodo, ki so jo sprostile kumare.

3. Kumare prelijemo s prelivom in premešamo. Po okusu še malce solimo in popramo ter v hladilniku pustimo počivati 15 minut, da se okusi povežejo.

Šobska solata

Sestavine

  • 1 velika kumara
  • 1 zelena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 3 paradižniki
  • 15 dag ribanega mladega sira
  • sol
  • poper
  • olje
  • kis

Priprava

1. Vso zelenjavo operemo, kumare olupimo in vse sesekljamo na približno centimeter debele kocke. Naribamo sir.

2. Vse skupaj zmešamo v posodi za solato ter po okusu začinimo s soljo, poprom, oljem in kisom.

Poizkusite še: Najboljši nasveti za odličen solatni preliv

Fotografija: nata_vkusidey/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana