Bela torta caprese: noro dobra poletna sladica brez moke

Zunaj hrustljava, znotraj pa svilena in mehka. Popolna sladka radost, v kateri se uteleša svežina limone. Da bo še malce posebna, smo ji dodali timijan.

Na sončnem Capriju so si zamislili kar dve svoji torti. Prva, res znamenita, je globoko čokoladna z mandlji, druga pa je bela različica z limono. Slednja bo kot nalašč za poletni nedeljski posladek. A preden se lotite pravzaprav izjemno preprostega kolača, si priskrbite oluščene mandlje ali jih sami blanširajte: prelijte jih z vrelo vodo, počakajte minuto, nato odcedite in splak­nite pod mrzlo vodo. Tako, pripravljeni so, da jih slečete. Mandlji brez kožice – ta namreč greni in prevlada – so ključ za okusen in očesu privlačen rezultat. Za pekač premera 26 cm.

Torta caprese z limono

  • 220 g oluščenih mandljev
  • 50 g sladkorja v prahu
  • ščep soli
  • 70 g škroba
  • 10 g pecilnega praška
  • 220 g bele čokolade
  • 180 g masla
  • 5 jajc
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • naribana lupinica 2 bio limon
  • 100 ml limončela
  • 3 žlice osmukanega limonskega timijana

Priprava

1. Pečico vključimo na 175 stopinj. Dno pekača obložimo s papirjem za peko.

2. Mandlje stresemo v sekljalnik, dodamo sladkor v prahu in jih zmeljemo.

3. Maslo in čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Zna se zgoditi, da se bosta maščoba in čokolada ločili. A nič hudega, to pomeni, da jima je bilo med topljenjem prevroče. Ko se bosta ohlajali, ju boste malce premešali in spet bosta svileno povezani.

4. Mandljem dodamo lupinico limone, ščep soli, škrob, pecilni prašek in timijan. Pomešamo.

5. Ohlajeni čokoladi primešamo limončelo.

6. Jajca in kristalni sladkor stepamo, da trojno narastejo in postanejo bledo rumene barve.

7. Med srednje močnim stepanjem prilivamo stopljeno čokolado.

8. Mandljevi mešanici dodamo jajčno peno in ročno zmešamo z metlico.

9. Zmes prelijemo v pripravljen pekač in potisnemo v pečico. Pečemo približno 50 minut.

10. Pečen kolač pustimo v pekaču, da se ohladi, šele nato odstranimo obod, obrnemo na servirni krožnik in odstranimo dno s papirjem za peko.

11. Kolač posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Namig: Zelo tekne z nesladkano stepeno smetano. Dodatni sirupi ali sladoled ne pridejo v poštev, saj je tortica malce bolj sladka. A takšno je pač življenje na rajskem otoku Capri.
Priporočamo še: Tople murke: najboljša poletna jed iz kumar (VIDEO)
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed