Odprta Kuhinja

Torta palačinkarica s slivami, ki jo obožujete

A+   A-
Zloženka iz 20 palačink je prava uspešnica v času, ko dozorijo slive.



Verjetno je ni bolj priročne torte, kot je palačinkarica. Najboljša pogruntavščina za vse, ki sovražite peko biskvitov in precizno zlaganje ter ohlajanje oblatov in kreme. Če ste pozabili, med našimi recepti najdete še eno različico s skuto in pehtranom.

Sestavine



  • 500 ml mleka

  • 200 ml vode

  • 500 g moke (mehke in ostre)

  • 5 jajc

  • žlička sladkorja

  • ščepec soli

  • žlička olja

  • maščoba za peko


Nadev in preliv

  • 15 sliv

  • žlica masla

  • 6 žličk sladkorja (oz. odvisno od sladkorja v slivah)

  • cimet

  • 150 g domače goste smetane (ali creme fraiche)

  • 200 ml mleka

  • 150 ml smetane

  • jajce


Priprava


1. Jajca razžvrkljamo, dodamo mleko in moko ter z električnim mešalnikom mešamo, počasi dodamo še vse druge sestavine, nato spečemo tanke palačinke na ponvi premera približno 26 cm.

2. Slivam odstranimo koščico in jih na maslu podušimo, dodamo sladkor in cimet. Ko se razpustijo, to je po približno 10 minutah, jih s paličnim mešalnikom zmeljemo in počakamo, da se malo ohladijo. Ohlajenim slivam primešamo smetano.

3. Pekač za peko tort premera 26 cm obložimo s peki papirjem in nanj položimo prvo palačinko. Namažemo jo z nadevom in tako ponavljamo do vrha oziroma toliko, da porabimo vse palačinke.

4. Jajce, mleko in smetano zmešamo, nato prelijemo »torto« in pečemo na 195 stopin­jah približno 30 minut.

5. Ko je tortica pečena, počakamo vsaj 10 minut, nato jo takoj prestavimo na krožnik.

6. Ponudimo ob vaniljevem sladoledu.

Fotografija: Eva Legiša
Preberite še: Tedenski jedilnik: hitra in slastna kosila
Datum Objave: 24.8.2020 ob 08:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: