Torta potica, ki navduši

Bolj sočna od potice.

Na prvi pogled deluje konkretno hecno, ko pa zagrizeš vanjo, se šala porazgubi v bogatem okusu, v katerem prevladajo orehi. Biskvit se ne prepeče, ker ga izdatno namočimo, obdajata pa ga sočni kremi. Med drugo peko mu je tako le prijetno toplo. Sicer pa je ponovna peka biskvita zimzelena taktika, ki se uporablja tudi pri potratni potici. Pri njej pečene biskvite skrijemo v vzhajano testo, nakar gredo spet na sončenje v pečico. Bližnjic pa pri tej torti žal ni. Če biskvita ne bi spekli vnaprej, bi se poslovili od lepo ločenih plasti in primerne zapečenosti. Orehov nadev je namreč gostejši od biskvitne mase, na katero ga vržemo, zaradi česar bi se pogreznil in nastala bi sladka zmešnjava v obliki sumljivega šarklja.

Količine sestavine ustrezajo za torto s premerom 18 cm.

Sestavine

Skutni nadev
– 200 g skute
– 2 žlici limonovega soka
– 2 vrečki vaniljevega sladkorja
– 2 rumenjaka

Orehov nadev
– 150 g sladkorja
– 300 g orehov
– 1,5 dl sladke smetane
– 2 žlici ruma, 2 beljaka

Biskvit
– 4 jajca, 140 g sladkorja
– 140 g moke, 2 žlici olja

Priprava

1. Biskvit: jajca in sladkor stepamo 7–8 minut, nakar dodamo olje in presejano moko. Testo razdelimo na tri enake dele: vsako tretjino vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko in po obodu premazan z maslom. Postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj. Vsak biskvit se peče 8–10 minut.

2. Orehov nadev: zmlete orehe poparimo z vrelo smetano in vmešamo sladkor in rum, na koncu pa še beljake, stepene v čvrst sneg.

3. Skutni nadev: rumenjaka skupaj z vaniljevim sladkorjem penasto prebutamo. Primešamo še skuto in limonov sok.

4. Priprava torte: prvi biskvit postavimo v pekač za torte, ki smo ga po dnu in obodu obložili s papirjem za peko, ter dobro namočimo z mlekom. Biskvit premažemo s polovico skutnega nadeva, tega pa s polovico orehovega nadeva.

5. Prekrijemo ju z drugim biskvitom, ki ga prav tako pošteno namočimo z mlekom. Na vrsti je druga polovica orehovega nadeva, ki ga hitro prekrijemo z zadnjim biskvitom, ki ne uide mlečnemu namakanju. Na vrh pride še druga polovica skutnega nadeva.

6. Dobljeno torto za 25–30 minut skrijemo v pečico, segreto na 180 stopinj.

7. Ko je potična torta pečena, jo ohladimo, nato pa napademo. Ker je zelo nasitna, lahko z 18-centimetrsko tortico nahranimo ogromno družino in potolažimo tako poticojedce kot tortožere.

Namig: Priporočava uporabo doma zmletih orehov. Zaradi morebitne žarkosti jih je pred uporabo vsekakor treba pokusiti.
Priporočamo še: VIDEO: Velikonočni kruh, ki bo osvojil vaše srce
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed