Torta spekulas s hruškami: sladica, ki ne sme manjkati na letošnji praznični mizi
Odpri galerijo
A+ A-
Kompleksnost okusov v piškotnem dnu in kremi pa spravi v red plast ravno prav osvežilnega hruškovega želeja. Nastala bo torta s premerom 20 cm. Spektakulas!
Kar se naju tiče, mora imeti vsaka zgodba o praznični požrtiji srečen konec – v obliki torte, seveda. Tokratna ne najeda s peko ali zapleteno pripravo, saj usmeri vse svoje moči v sladki napad na brbončice z značilno praznično aromo, ki sliši na ime spekulas. Gre za krdelo začimb, ki bi se namesto v torti ali piškotih brez težav znašlo tudi v kuhančku.
Torta spekulas s hruškami
- 180 g piškotov spekulas
- 90 g stopljenega masla
Krema
- 500 g sira maskarpone
- vrečka praška za vaniljev puding
- 300 ml mleka
- 2–3 žlice sladkorja v prahu
- 300 ml sladke smetane
- 6 listov želatine
- 200 g grobo nalomljenih piškotov spekulas
Hruškov žele
- 5 hrušk
- 1–2 žlici sladkorja v prahu
- 4 listi želatine
Priprava
- Model za torto pripravimo tako, da na podlago za torte postavimo nastavljivi obroč za torte. Nastavimo ga na premer 20 cm, po notranji strani pa obložimo z acetatno folijo.
- Piškotno dno: piškote spekulaas fino zdrobimo ali zmeljemo, nato jih zmešamo s stopljenim maslom. Zmes stresemo v tortni model in jo potlačimo ob dno in poravnamo.
- Krema: v skodelici zmešamo 100 ml mleka in vrečko praška za vaniljev puding. Preostalih 200 ml mleka zavremo v kozici, prilijemo pudingovo zmes. Z metlico mešamo, da se puding zgosti. Odstavimo, puding pa tesno pokrijemo s prozorno folijo za živila. Ohladimo na sobno temperaturo.
- Sladko smetano stepemo.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico, nato pa segrevamo, da se želatina povsem stopi.
- Puding pretresemo v večjo posodo in ga z električnim mešalnikom stepemo v kremo.
- Dodamo maskarpone in sladkor po okusu. Spet premešamo.
- Prilijemo stopljeno želatino in dobro premešamo, nato s spatulo nežno vmešamo še stepeno smetano.
- Povsem na koncu v kremo s spatulo vmešamo še grobo nalomljene piškote spekulas.
- Kremo nanesemo v tortni model, poravnamo in pogladimo. Postavimo v hladilnik, da se krema strdi.
- Hruškov žele: hruške olupimo in jim odstranimo peščišča. Narežemo jih na kocke in jih skupaj s sladkorjem v prahu vržemo v kozico in pristavimo na ogenj. Kuhamo jih, da se povsem zmehčajo, nakar jih s paličnim mešalnikom fino zmeljemo.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico s hruškovo osnovo. Mešamo, da se želatina povsem stopi. Kozico odstavimo in pustimo, da se hruškova osnova malce ohladi. Prelijemo jo v tortni model na strjeno kremo. Torto postavimo v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje kar čez noč.
Datum Objave: 23.12.2023 ob 05:12