Torta z aronijo, bezgovo in čokoladno kremo

Zmagovalni recept našega rojstnodnevnega natečaja. Popolna kombinacija okusov.

Sestavine (za model premera 21 cm)

Biskvit
– 2 jajci, 2 žlici sladkorja, žlica moke
– žlica mletih mandljev
– 1/4 žličke pecilnega praška

Aronijev disk
– 250 g aronijeve marmelade
– 50 g sladkorja, 10 g pektina
Aronijeva krema
– 0,25 l mleka, 2 jajci, 25 g škroba
– strok vanilje, 65 g sladkorja
– 2 žlici aronijeve marmelade

Bezgova krema
– 166 g kremnega sira
– 33 g sladkorja v prahu
– 100 g grškega jogurta
– 166 g sladke smetane
– 116 g bezgovega sirupa
– vrečka želatine v prahu

Svetleča se glazura (mirror glaze)
– 375 g vode, 750 g sladkorja
– 750 g glukoze
– 300 g zmesi želatine (50 g želatine v prahu + 250 g vode)
– 465 g kondenziranega mleka
– 345 g kakavovega masla
– jedilna barva po želji (previdno pri odmerjanju)

Priprava

1. Svetleča se glazura: te se lotimo dan prej, ker mora stati: zavremo vodo, glukozo, sladkor in barvo. Ko zavre, prelijemo čez kondenzirano mleko in kakavovo maslo. Dobro emulgiramo s paličnim mešalnikom, da se naredi enakomerna zmes. Nazadnje dodamo želatino in spet mešamo s paličnim mešalnikom. Glazuro nujno pustimo, da se ohladi čez noč, drugače se ne bo dobro držala in bo stekla s sladice.

2. Biskvit: ločimo rumenjaka in beljaka. Beljaka s ščepcem soli stepemo v trd sneg. Rumenjaka s sladkorjem stepamo, da narasteta in posvetlita (vsaj 2–3 minute). K rumenjakoma z metlico ali lopatico postopoma primešamo stepen sneg in moko ter mandlje. Testo vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo pri 180 stopin­jah okoli 20 minut oziroma dokler ne izvlečemo čistega zobotrebca iz biskvita. Ohladimo in biskvit prerežemo na pol.

3. Aronijev disk: sladkor in aronijevo marmelado segrejemo do 40 stopinj. V tem trenutku dodamo pektin, razbijemo ga z metlico, da se ne naredijo kepice. Potem vse skupaj zakuhamo do vretja in pustimo vreti 2 minuti. Vrelo zmes takoj zlijemo v okrogel obroč.

4. Aronijeva krema: mleko in vaniljo zavremo. V vrelo mleko dodamo dobro premešano zmes iz jajc, sladkorja in škroba. Dobro povežemo, da se gosto skuha, in potem hladimo pokrito v hladilniku. V ohlajeno slaščičarsko kremo dodamo aronijevo marmelado.

5. Bezgova krema: vse sestavine razen želatine zmešamo v mešalniku. Ko se krema enakomerno zgosti in poveže, dodamo stopljeno želatino v prahu. Kremo uporabimo takoj.

6. Sestavljanje: na dno položimo biskvit in ga navlažimo z mešanico aronijeve marmelade, ruma in vode. Nato nanj nalijemo aronijevo kremo in na vrh položimo aronijev disk. Postavimo v hladilnik, da se strdi. Na disk nalijemo bezgovo kremo in zamrznemo. Svetlečo se glazuro pogrejemo v mikrovalovni pečici, da doseže temperaturo 35 stopinj, in oblijemo dobro zamrznjeno tortico.

Priporočamo: Cigansko srce: kostanjeva torta

Recept je za naš rojstnodnevni natečaj prispevala Klara Šibila, izboljšala pa ga je Željka Bohar.

Fotografija: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed