Torta z gozdnimi sadeži in lešniki

Novi različici priljubljenih tort z gozdnimi sadeži da piko na i lešnikova krema.

Sestavine (model premera 21 cm)

Čokoladni biskvit
– 3 jajca, 70 g masla
– 150 g jedilne čokolade
– žlica moke, 2 žlici sladkorja

Jogurtova krema z gozdnimi sadeži
– 750 g grškega jogurta
– 150 g gozdnih sadežev
– 200 ml sladke smetane
– 7 lističev želatine
– strok vanilje, sladkor po želji

Disk iz gozdnih sadežev
– 250 g gozdnih sadežev
– 60 g sladkorja
– 2,5 g agar-agarja
– 10 g pektina

Lešnikova krema
– 0,25 l mleka, 2 jajci
– 25 g škroba, vaniljev strok
– 65 g sladkorja
– 80 g nugata
– 100 ml sladke smetane
– sladkor v prahu

Preliv
– 300 g mlečne čokolade
– 70 g rastlinskega olja brez okusa
– 80 g grobo nasekljanih lešnikov

Priprava

1. Biskvit: ločimo jajca. Iz beljakov stepemo sneg. Sladkor in rumenjake stepemo v posebni posodi, dokler ne postanejo svetla in penasta.

2. V vroči kopeli stopimo maslo in jedilno čokolado, primešamo k rumenjakom, dodamo žlico moke. Na koncu narahlo vmešamo sneg. Vlijemo v tortni model in pečemo 40 minut pri 160 stopinjah. Ohladimo.

3. Lešnikova krema: stepemo sladko smetano in damo na hladno.

4. Slaščičarska krema: mleko in vaniljo zavremo. Dodamo dobro premešano zmes iz jajc, sladkorja in škroba. Povežemo, da se skuha v gosto zmes, in potem hladimo pokrito v hladilniku. Popolnoma ohlajeno zmešamo v mešalniku, in ko postane gladka in svilnata, dodamo nugat in na koncu še stepeno smetano. Kremo uporabimo takoj.

5. Jogurtova krema: gozdne sadeže segrejemo v kozici in jih s paličnim mešalnikom piriramo, nato spet pristavimo in segrevamo do vretja.
Medtem stepemo sladko smetano, v drugi posodi pa dobro zmešamo jogurt, sladkor in vaniljeva semena iz stroka.

6. Lističe želatine namočimo v hladni vodi, ožamemo in stopimo v vročih gozdnih sadežih; malo ohladimo in dobro vmešamo v jogurt. Na koncu primešamo še stepeno sladko smetano. Kremo nadevamo na ohlajen biskvit. Postavimo v hladilnik, da krema postane čvrsta.

7. Disk iz gozdnih sadežev: v kozici pripravimo gozdne sadeže in polovico sladkorja. V drugem lončku pomešamo preostali sladkor, agar-agar in pektin. Suho zmes dodamo v sadje, dokler je še hladno (nujno, preden doseže 40 stopinj), in kuhamo do vrenja; ko zavre, pa še 2 minuti. (To je nujno, da se aktivirata in agar-agar in pektin.) Ko je sadna zmes pripravljena, jo prelijemo v tortni obroč, malce manjši od torte, in zamrznemo.

8. Glazura: vse sestavine stopimo v mikrovalovni pečici ali nad vodno kopeljo. Ko doseže temperaturo 35 stopinj, preliv uporabimo.

9. Sestavljanje: na biskvit, ki smo ga obložili s kremo z gozdnimi sadeži, položimo disk iz gozdnih sadežev, nato nanesemo lešnikovo kremo. Postavimo v zamrzovalnik. Zamrz­njeno torto prelijemo z oblivom.

Priporočamo: Cigansko srce: kostanjeva torta

Recept je za rojstnodnevni natečaj prispevala Jana Guša, izpopolnila pa ga je Željka Bohar.
Fotografija: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed