Omleta iz sladkega krompirja in šetraja

Nekaj španskega, nekaj ameriškega in nekaj slovenskega.

Krompirjeva tortilja ali omleta je izjemno priljubljena v Španiji. Mi smo ji nadeli nova oblačila, tako da smo namesto navadnega krompirja uporabili sladkega, začinili pa smo jo z zeliščem naših babic.

Sestavine

  • 1 kg sladkega krompirja
  • 175 ml sončničnega olja
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 6 jajc
  • vrtni šetraj
  • sol

Priprava

1. Sladki krompir olupimo, operemo in naribamo na tanke rezine.

2. Šetraj stolčemo v možnarju.

3. Čebulo nasekljamo in dodamo h krompirju, solimo in popramo ter premešamo.

4. V večji ponvi (naj ima tudi dokaj visok rob) segrejemo olje, nato dodamo sladki krompir in pustimo, da se na nizki temperaturi peče. Ko se začne mehčati, ga s kuhalnico mečkamo (kot pri praženem krompirju).

5. Jajca razžvrkljamo in primešamo šetraj.

6. Ko je krompir zares mehak, prilijemo jajca in dobro premešamo. Po vrhu pogladimo in pečemo tako dolgo, da ob stresanju ponve vidimo, da se vse drži skupaj kot velika debela palačinka.

7. S pomočjo krožnika obrnemo in spečemo do konca na majhnem ognju, tortilja je namreč precej debela. Lahko pa jo damo v pečico na 200 stopinj, da se zapeče še druga stran (približno 10 minut na ventilaciji).

Na portalu Deloindom.si preberite: Kako do vedno sveže in aromatične bazilike
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana