Odprta Kuhinja

Trganci z jurčki, ki jih pripravimo mimogrede

Odpri galerijo
A+   A-
Trganci oziroma krpice so takšne vsakdanje testenine, ki jih v Toskani imenujejo strapponi. Spominjajo na mlince, ampak samo po obliki.


Odkar sem se lotila receptov z domačimi testeninami, sem se v kuhinji spet naučila marsikaj novega. Morda je med vsemi najpomembnejše spoznanje, da je priprava testenin nekaj preprostega. Prej sem mislila, da to zahteva ves dan, veliko mizo, pogrnjeno z belim platnenim prtom in, ne nazadnje, poseben talent ali pa vsaj veliko prakse. V resnici je priprava domačih testenin zelo preprosta. Govorim o vsakdanjih testeninah, ki jih pripraviš mimogrede za vsakdanje kosilo. Če imaš dober recept in pravo moko, ne more iti nič narobe.

O moki


Testenine bodo najbolj uspele, če uporabite moko semola, ki je ostra moka iz pšenice durum, nekaj med zdrobom in moko. Ker letošnjo jesen preizkušam recepte iz italijanske kuharice tradicionalnih jedi s testeninami, sem postala pozorna na to, kako je vse odvisno od tipa moke. Testo, ki je bilo videti najbolj preprosto, se je med mojimi dlanmi vedlo drugače, kot je pisalo v receptu. Potem sem šla po takšno moko, kot so jo uporabile italijanske none. Sem mislila, da bo težje najti semolino. Bila sem presenečena, da jo prodajajo skoraj povsod.

Ko si lačen, si narediš ene testenine. Ne tako, da jih streseš v krop iz vrečke, ampak tako, da najprej streseš malo moke na pult in umesiš testo zanje. Takšne vsakdanje testenine so trganci oziroma krpice, v Toskani jih imenujejo strapponi. Spominjajo na mlince, ampak samo po obliki. Klasičen toskanski recept priporoča, da jih kombinirate z jurčki.

Toskanski gozdovi so menda raj za gobarje. Tam raste tudi vrsta divje mete, ki jo sproti naberejo in kombinirajo z gobami. Za naše okolje precej nenavadna kombinacija. Poskusila sem z domačo meto in bila najprej razočarana, ker je prekrila značilen okus gob, ko so bile zmešane s testeninami, pa je bil okus fenomenalen. Seveda boste manj tvegali, če meto v današnjem receptu nadomestite s peteršiljem in vse skupaj popoprate, da dobi krožnik rahlo pikanten okus. Strapponi z jurčki so nezahteven vsakdanji krožnik.

Trganci z jurčki


Za dva.

Za testenine 

  • 250 semole di grano duro (ostra moka iz pšenice durum)

  • 120 ml vode ščep soli


Ostalo

  • dva ali trije jurčki

  • za žlico nasekljanih lističev sveže mete (ali peteršilja)

  • strok česna

  • sol in poper

  • olje


Priprava


1. Na površino za gnetenje stresite moko, posolite in med mešanjem prilijte vodo. Testo bo pod prsti najprej peščeno, kepa bolj trda, ne prav elastična. Mesite tako dolgo, da bo testo gladko in voljno. Testenine bodo najbolj uspele, če uporabite moko semola, ostro moko iz pšenice durum. Dobro ugneteno testo naj počiva pol ure na sobni temperaturi.

2. Čez pol ure bo testo kot kepa prijaznega plastelina. Če bi se slučajno lepilo na podlago, si posipajte dlani z moko in pomokajte valjar.

3. Gobe, klobuke in bete, narežite na kose ali debelejše rezine, vsekakor ne preveč na tanko. V manjši ponvi segrejte olje, dodajte nasekljano meto in olupljen, cel česen (ne nasekljan). Takoj ko česen zadiši, dodajte jurčke. Pražite jih pri srednji temperaturi, da začnejo dobivati barvo. Posolite in dodajte žlico vode, da se odlepi, kar se je prijelo med praženjem.

4. Medtem v loncu že vre soljena voda za testenine. Testo razvaljajte, kolikor gre na tanko. Iz razvaljanega testa trgajte krpice, velike približno pet krat pet centimetrov. Sproti jih spuščajte v vrelo slano vodo. Kuhajte jih par minut, odcedite, stresite h gobam. Po okusu poprajte. Ponudite z oljčnim oljem.
Priporočamo še: Če z orehi najprej naredimo to, jih lahko stremo kar z rokami (VIDEO)
Datum Objave: 27.10.2022 ob 10:10

Več iz te teme:

jurčkitrgancistrapponi

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja