Trije koraki do popolnih takosov

Odpri galerijo
A+ A-
Gotovo ste že slišali, da se nam v Ljubljani obeta odprtje tako imenovane taquerije, za katero stojita ustanovitelja franšize Hood Burger.
Več o tem, kakšne okusne grižljaje si bomo lahko tam privoščili, si lahko preberete tukaj. Za okus pa lahko po napotkih podjetnikov, ki sta takose preizkušala po vsem svetu, da bi nam tu postregla najboljše, jed doma pripravimo sami. Serviramo vam tri glavne komponente za odlične takose, s katerimi si boste mastili prste celo poletje.
Salsa roja
Rdeča omaka. Za štiri.

Foto: Dejan Javornik
Sestavine
- 3–4 srednje veliki paradižniki
- 3 stroki česna, pol čebule
- sok pol limete, svež čili (po želji), sol
Priprava
1. Paradižnike položimo na pekač. Zraven dodamo neolupljen česen.
2. Vse skupaj spečemo v pečici – najbolje kar na zgornji rešetki in ob vključenem žaru (nekako 260 stopinj Celzija). Pečemo približno 10 minut.
3. Pečen česen iztisnemo iz strokov in ga dodamo v mešalnik k pečenim paradižnikom. Zraven dodamo še čebulo, narezano na kose, in zmeljemo.
4. Dodamo limetin sok in nasekljan čili (če želimo pekočo omako, sicer to sestavino izpustimo). Če je omaka pregosta, prilijemo malo vode. Solimo, premešamo.
Gvakamole
Prava klasika. Za štiri osebe.

Foto: Dejan Javornik
Sestavine
- 2 zrela avokada
- 2 stroka česna
- sok pol limete
- sol
Priprava
1. Avokado olupimo in pretlačimo z vilicami ali tlačilko za krompir.
2. Dodamo limetin sok in sol. Premešamo, pokusimo, in če je treba, dosolimo ali dodamo še malo soka limete.
Goveje meso za v takose
Res hitro pripravljeno. Sestavin bo dovolj za štiri osebe.

ni podpisa
Sestavine
- večji goveji steak (marmoriran)
- 3 žlice limonovega soka
- 6 žlic olja, sol
1. Meso solimo, pokapamo z oljem in limonovim sokom. Za štiri ure naj gre v hladilnik.
2. Marinirano meso na hitro in z obeh strani popečemo na žaru ali v dobri teflonski ponvi.
3. Čas peke je odvisen od debeline zrezka – pri srednje debelem bodo dovolj 2–3 minute na vsaki strani.
Preberite še: Ustanovitelja Hoodburgerja bosta kmalu postregla s to trendi jedjo
Fotografija: Dejan Javornik
Datum Objave: 27.7.2023 ob 10:07