Pozabite na agresivna čistila, s temi domačimi triki se boste zlahka znebili vodnega kamna v kuhinji

Fotografija: AntonioGuillem/Getty Images

Se tudi pri vas ves čas borite z vodnim kamnom na pipi in koritu? Preskusite tole!

Obožujemo kuhanje, malce manj pa čiščenje, ki slednjemu (hočeš ali nočeš) vedno sledi. Ne le, da imamo po končani pripravi kosila kar nekaj dela s pospravljanjem pulta in pomivanjem posode. Redno moramo odstranjevati tudi vodni kamen in drgniti njegove madeže, ki so še posebej vidni na srebrni podlagi pomivalnega korita in na kuhinjski pipi. Tisti, ki živite v krajih s trdo vodo, veste, kako nadležna težava je to.

Če se namenite v katero izmed bolje založenih trgovin, boste gotovo našli na desetine različnih sredstev, ki se spopadajo s tem problemom. A detergenti za boj proti vodnemu kamnu so navadno precej dražeči in okolju neprijazni. Zato bomo tokrat uporabili le sestavine, ki so povsem neškodljive, najverjetneje pa imate vsaj nekaj od priporočenega že doma.

Namig bralke: dovolj sta kis ali citronska kislina

Ponovno smo poklepetali z našo zvesto bralko Jožico, ki se čiščenja vodnega kamna loti takole: »Sama že zelo dolgo, stara sem 72 let, to opravim po enostavnem postopku: občasno odvijem vse nastavke pip v hiši in jih postavim v kozarec, v katerega natočim malo kisa, manj kot pol decilitra, še raje raztopim v vodi citronsko kislino, in jih pustim nekaj časa v tekočini. Ves kamen izgine!«

Tablete namesto kisa

Namesto kisa lahko v kuhinji (pa tudi kopalnici!) uporabite drugačno sredstvo, ki bo imelo enak končni učinek. Sijočo pipo in korito, namreč. Hkrati pa ne bo obremenjevalo okolja in dražilo naših oči, dihal in kože. Govorimo o tabletah za čiščenje zobnih protez. Če slednje ne nosimo, se nanje pač ne bi spomnili, v resnici pa gre za odlično čistilno sredstvo, ki je poleg vsega še nadvse ekonomično.

Skratka. V vrečko za zamrzovanje natočite vodo, nato pa v njej raztopite tableto za čiščenje zobnih protez. Tako kot pri triku s kisom jo čez noč s pomočjo kuhinjske elastike pritrdite na pipo, zjutraj pa vse skupaj le odstranite in pipo izperite z vodo. Z raztopino, ki pri tem ostane, pa spotoma pomijte še korito in madeži vodnega kamna bodo čarobno izginili.

Še bolj smiselno pa je, da tableto raztopite kar v posodici in v tekočino čez noč potopite odvite nastavke pip.

Tablete za čiščenje zobnih protez se torej več kot izplača imeti pri roki, naj pa vam še povemo, da se odlično odrežejo tudi pri čiščenju kopalnice.

Preverite tudi sami in nam pišite, kako ste zadovoljni z rezultati. Prav tako bomo veseli še več vaših domačih trikov, ki nam olajšajo življenje.

Preberite še: Ta stvar (ki jo imate doma) bo učinkovito in preprosto zloščila vaše korito, pipo in druge dele kuhinje

Fotografija: AntonioGuillem/Getty Images

Deloindom: Še en razlog, zakaj bi po vašem vrtu morali potresti sladkor
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed