
Zelo okusno!
Sestavine
Za trikotnike
– 350 ml jušne osnove
– 120 g hitro kuhane polente
– kozarček črnih oliv v olju
– 2 stroka česna
– oljčno olje
Za solato
– zelena solata
– srednje velik gomolj
– rdeče pese
– nekaj še lanskih šalotk
– žlica oljčnega olja
– žlička gorčice
– dober kis
– sol
Priprava
1. Rdečo peso dobro operite in neolupljeno narežite na polcentimetrske rezine. Specite jih v pečici na peki papirju (zraven špargljev v testu, na primer). Pečejo se nekje 40 minut, da so mehke, ko jih prebodete z vilicami.
2. V jušni osnovi skuhajte zelo gosto polento.
3. Nadevajte jo v naoljeno nizko okroglo posodo, pogladite z mokrimi dlanmi in pustite, da se ohladi.
4. Za tapenado izkoščičite olive in jih zmeljite v majhnem mikserju skupaj z oljem in česnom.
5. Ohlajeno polento zvrnite na desko, razrežite na osminke kot torto in rezine popecite na vročem oljčnem olju v ponvi ali na žaru. Na krožniku jo obložite s tapenado.
6. Ponudite kot prigrizek ali toplo predjed, s solato pa tudi kot glavno jed.
7. Za posebno okusen solatni preliv v blenderju zmešajte na olju popražene nasekljane šalotke, gorčico, malo kisa in sol. Če je pregost, dodajte žličko vode.
8. Z modelčki za piškote iz rezin pečene rdeče pese izrežite poljubne oblike. V skledo naložite očiščeno solato, premešajte s prelivom in dekorirajte s pečeno rdečo peso.
Fotografija: Hana Splichal