Trufelčki iz rdeče pese in avokada

Brez mleka, masla, glutena, oreščkov, soje in jajc.

Priprava: 5 minut; čas ohlajanja: 1 ura; za oblikovanje: 10 minut.

Sestavine

– 250 g kuhane rdeče pese (1 večja pesa)
– 150 g mesa zrelega avokada (1 avokado)
– 4 žlice medu/javorovega sirupa
– 125 g kakava
– 50 g kokosove moke za okras

Priprava

1. Rdečo peso olupimo, narežemo na večje kose in damo v mešalnik. Olupimo avokado, odstranimo koščico in meso stresemo k pesi. Prilijemo med ali sirup in vklopimo mešalnik. Meljemo toliko časa, da dobimo pire.

2. Nazadnje dodamo 100 g kakava in zmešamo v gladko zmes. Pokusimo, po potrebi dodatno sladkamo.

3. Zmes preložimo v manjšo posodo, pokrijemo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

4. Iz ohlajene zmesi z žličko zajamemo majhne kroglice in jih povaljamo v kokosu ali preostalem kakavu.

5. Ponudimo kot posladek po enolončnici iz kunčjega mesa in zelenjave.

Nasvet: Slaščica trufli niso kroglice, so veliko bolj nepravilnih oblik, spominjali naj bi na tartufe (angl. truffle). Najlaže jih oblikujete tako, da z žličko zajamete zmes in jo z nje spustite v posip. Kar z žličko povaljajte in dobili ste trufel. Za pravilno oblikovane kroglice pa si dlani pomastite z oljem in oblikujte kroglice. Tako se vam ne bodo lepile na kožo.

Različica: Trufli tudi niso rumove kroglice, ki naj bi bile dokaj čvrste, vsaj takšne so nam všeč. Če bi si to želeli, med zmes dodajte mlete oreščke, v skrajnem primeru zdrobljene piškote. Takšni trufli niso povsem brez zgoraj naštetih alergenov.

Namig: Čas ohlajanja je krajši, če so vse sestavine hladne. To pomeni, da peso skuhamo dan prej in ohladimo v hladilniku, prav tako je avokado iz hladilnika. Priporočam.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: jajčni narastek z gobami in zelenjavo

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.