Odprta Kuhinja

Umešana jajca: zares preprosta zamisel za čisto nov okus

Bogdana Štepec z najmlajšimi kuharskimi navdušenci
Odpri galerijo
A+   A-
Simpatična knjiga Zajtrk v pižami nas je pripeljala v kulinarični studio Lonček kuhaj v Mengšu. Prav tam, kjer je toliko otrok praznovalo svoje rojstne dneve, smo z glavno chefinjo in avtorico Bogdano Štepec ob kavi in majhnih rogljičkih ugotovili, da je te dni tudi njihov deseti rojstni dan.


V prvem nadstropju v gruči stavb v središču Mengša, prav blizu, kjer se ljudje zgrinjajo v Špas teater, je svetel in prijazen kulinarični kotiček. Treba je priznati: obiskovalec se v njem sprosti in nasmehne. Svetloba, ki prihaja skozi veliko okno, obliva svetlo kuhinjo v rustikalnem slogu, vsi dodatki so v domačnem pikčastem slogu, predvsem pa tu strašansko lepo in znano diši po mešanici vanilje, cimeta, klinčkov ...

Tako v domačih kuhinjah ponavadi dišijo vikendi, ko imamo čas, da se v miru posvetimo počasni kuhariji, pa sladicam, ki prihajajo iz vroče pečice. Tu Bogdana Štepec že zadnjih deset let prireja otroške rojstne dneve, predvsem pa kuharske delavnice tako za odrasle kot najstnike, ki jih učijo priprave kosila, a največ veselja je z najmanjšimi otroki. Ne nazadnje, včasih je bila pomočnica vzgojiteljice v vrtcu, in ne samo da ji je delo s škrati v veselje, tudi zna z njimi.

Danes je kulinaričnih studiev veliko, pred desetimi leti pa so bili redki, ali jih ni skrbelo, kako bo to šlo? »Sama sem preveč previdna in me je zares skrbelo. 'Miha, meni se zdi, da sem se narobe odločila,' sem planila v jok pred možem, tik preden smo zagnali. On je bil bolj odločen: vse je narejeno, zastavimo, je rekel in mi pozneje tudi ves čas pomagal z grafično opremo in oblikovalskimi prijemi, ki so pri tem delu tudi zelo potrebni. Neki izziv sem potrebovala, prej sem delala kot pomočnica vzgojiteljice v vrtcu, ko se mi je rodil prvi sin, sem ostala doma. Potem je prišel še en sin, ko pa je šel v šolo še ta, sem si rekla, da je dovolj. Ves čas sem delala in imela hkrati občutek, da nič ne naredim. Studio smo odprli, pred tem sem se tolažila, da bomo vsaj doma dobili novo kuhinjo, ki smo jo potrebovali, če ne bo šlo. Potem pa je prišel prvi otroški rojstni dan in vse je bilo pozabljeno. Žanov. Zdaj je star petnajst let in še vedno mi pošilja sporočila, kaj je skuhal,« se smeji Bogdana.

Bogdana Štepec z najmlajšimi kuharskimi navdušenci
Bogdana Štepec z najmlajšimi kuharskimi navdušenci

Zajtrk


Najbolj hecna in zabavna delavnica v Lončku je zajtrk v pižami, namenjen prav najmlajšim: ob sobotah zjutraj pridejo v pižamah in copatkih in si sami pripravijo zajtrk, vsi navdušeni. Neverjetno: celo iz Tolmina so se že pripeljali na delavnico. To je bila tudi podlaga za knjigo, pravzaprav zbirko družinske kuharije, ki se posveča pri nas dokaj spregledani temi: zajtrkom. Pravzaprav, ni samo pri nas spregledana, tudi v mednarodnih knjigarnah najdemo bore malo priročnikov, ki bi nam svetovali, kako prijetno, smiselno in dobro pripraviti prvi obrok dneva. Na eni strani ni vsakdanje uporabnih knjig, na drugi pa je fundacija, zbrana okrog vrhunskih kuharjev, ki so nekdaj delali v znamenitem el Bulliju, pripravila tako orjaško in tako strokovno monografijo, da sodi v okvir znanstvene literature.

Znanost pa ni nekaj, kar bi ljudje prav z veseljem izvajali že navsezgodaj. V Zajtrku v pižami zahtevnih receptov ni, so pa mnogi taki, ki jih bodo tudi razgledani kuharji videli prvič in se začudili – kot smo se mi ob ideji ajdovih žgancev, ki se jih pripravi kot cesarski praženec, pa ob ljubkih jabolčnih krogcih, ki so videti kot hudo zapletene krušne pletenice, in ne nazadnje ob jajčkih – ta so pač osnova vsakega zajtrka –, ki jim dodamo trikotni sirček (recept vas čaka malce nižje).

Veliko idej se je nabralo v desetih letih, v tej knjigi so razdeljene na poglavja, ki predstavljajo železni repertoar zajtrkov, ki jih imamo čas pripraviti, imamo pa tudi čas, ki si ga lahko vzamemo za uživanje v njih. Tu so zajtrki na žlico, pa jajčka v vseh oblikah, palačinke, kruhi in namazi – da, tudi tisti, ki se ga vsi spominjamo iz vrtca, je tu –, sendvičev niso pozabili, napitkov in kolačkov, ki nam že navsezgodaj pričarajo občutek, da smo se malo pocrkljali. Treba je priznati: to je simpatična kuharica, in zelo družinska. Med tednom je bogate in razdelane zajtrke težko pričakovati, marsikomu se mudi v službo in ti ponavadi priznajo, da je njihov zajtrk kava. Med vikendi pa je to imeniten začetek dneva, prvo družinsko srečanje, trenutek, ko se v dom naseli prav taka mešanica vonjav, kakršne so nas obdale med našim obiskom v tem studiu.

ni podpisa
ni podpisaUmešanček


Recept je za eno osebo in je pomemben nov dodatek v poglavje jajčnih jedi, te pač pri nobenem zajtrku ne manjkajo in nas tudi vedno zanimajo.

  • 2 jajci

  • sol in poper

  • maslo za peko

  • 1−2 trikotna topljiva sirčka


Priprava


1. V manjši posodici razžvrkljamo jajci s soljo in poprom.

2. V ponvi na nizki temperaturi razpustimo košček masla, nanj nadrobimo sirčka in pustimo, da se malo raztopita.

3. Dodamo še razžvrkljani jajci in nežno pečemo na šibkem ognju. Med peko vsebino z lopatko večkrat pomešamo, tako da jo nežno zajamemo in obrnemo.

4. Ko malo zakrkne, takoj postrežemo, saj mora jajčna zmes ostati mehka in sočna.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: preprosta in hitra kosila za vsak dan

Fotografije Mateja J. Potočnik iz knjige Zajtrk v pižami
Datum Objave: 11.2.2022 ob 11:02

Več iz te teme:

zajtrkumešana jajcaumešanček

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.