Odprta Kuhinja

Vam ostajajo beljaki? Pripravite ta božanski beljakov kolač z limono

Božanski beljakov kolač z limono (Foto: Voranc Vogel)
Odpri galerijo
A+   A-
Kolač, ki je nebeško mehek. Še gobica za pomivanje posode je proti temu kar malo tršata.

Sestavine

  • 300 g gladke bele moke (presejemo)
  • 250 g navadnega sladkorja
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 1/4 žličke soli
  • 4 veliki rumenjaki
  • 1,2 dl blagega rastlinskega olja
  • 1,2 dl vode
  • 0,6 dl limonovega soka
  • žlica naribane lupine bio limone
  • 8 beljakov velikih jajc (sobne temperature)
  • 1/2 žličke vinskega kamna

Obliv

  • 130 g sladkorja v prahu
  • 3–4 žličke limonovega soka
  • dekoracija: rezine limone

Priprava

  1. Pečico vključimo na 160 stopinj Celzija.
  2. V srednje veliki posodi pomešamo moko, sladkor, pecilni prašek in sol.
  3. V sredini naredimo jamico, kamor dodamo rumenjake, olje, vodo, limonov sok in nastrgano lupinico. Z električnim mešalnikom mešamo na srednji hitrosti, dokler ne dobimo homogene zmesi.
  4. V novo skledo dodamo jajčne beljake in vinski kamen in stepamo do trdnih vrhov. Pozor: če uporabimo isto metlico kot za stepanje rumenjakovega testa, jo moramo prej natančno očistiti in popolnoma osušiti.
  5. Sneg po tretjinah in nežno vmešamo v testo, pazimo, da zajemamo od dna posode in temeljito premešamo oboje. Vmešavamo tako dolgo, da v testu ni več belih sledi snega.
  6. Testo vlijemo v model s snemljivim dnom premera približno 22 cm, najbolje z luknjo v sredi, sicer navadnega, in pečemo 65 do 70 minut. Kolač je pečen, ko je dovolj prožen, da se ob rahlem pritisku vrne v prvotni položaj. Pustimo ga, da se približno uro ohlaja v pekaču, ki ga odložimo tako, da je obrnjen na glavo.
  7. Ko je ohlajen, se z nožičkom sprehodimo med kolačem in pekačem, če se je kje kaj prijelo, nato odstranimo obod, na koncu pa še dno. Kolač preložimo na pladenj.
  8. V manjši posodici zmešamo sladkor v prahu in limonov sok, žličko po žličko, dokler ne dosežemo primerne tekočnosti. Kolač pokapamo tako, da privlačno steče po robovih, okrasimo s svežo limono, narezano na tanke koleščke, in postrežemo.
  9. Nebeško mehek (Foto: Voranc Vogel)
    Nebeško mehek (Foto: Voranc Vogel)

Nad receptom sta bili navdušeni tudi naši šefinji kuhinje na centru Kult316 v Ljubljani, Neli Selan in Lea Sterle, ki sta kolač spekli za nas.

Priporočamo še: Krofov narastek: najboljši razlog, da kupite ali ocvrete preveč krofov

Datum Objave: 1.3.2025 ob 06:03

Več iz te teme:

sladicebeljakibeljakov kolač

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja