Vam ostajajo beljaki? Pripravite ta božanski beljakov kolač z limono

Odpri galerijo
A+ A-
Kolač, ki je nebeško mehek. Še gobica za pomivanje posode je proti temu kar malo tršata.
Sestavine
- 300 g gladke bele moke (presejemo)
- 250 g navadnega sladkorja
- 3 žličke pecilnega praška
- 1/4 žličke soli
- 4 veliki rumenjaki
- 1,2 dl blagega rastlinskega olja
- 1,2 dl vode
- 0,6 dl limonovega soka
- žlica naribane lupine bio limone
- 8 beljakov velikih jajc (sobne temperature)
- 1/2 žličke vinskega kamna
Obliv
- 130 g sladkorja v prahu
- 3–4 žličke limonovega soka
- dekoracija: rezine limone
Priprava
- Pečico vključimo na 160 stopinj Celzija.
- V srednje veliki posodi pomešamo moko, sladkor, pecilni prašek in sol.
- V sredini naredimo jamico, kamor dodamo rumenjake, olje, vodo, limonov sok in nastrgano lupinico. Z električnim mešalnikom mešamo na srednji hitrosti, dokler ne dobimo homogene zmesi.
- V novo skledo dodamo jajčne beljake in vinski kamen in stepamo do trdnih vrhov. Pozor: če uporabimo isto metlico kot za stepanje rumenjakovega testa, jo moramo prej natančno očistiti in popolnoma osušiti.
- Sneg po tretjinah in nežno vmešamo v testo, pazimo, da zajemamo od dna posode in temeljito premešamo oboje. Vmešavamo tako dolgo, da v testu ni več belih sledi snega.
- Testo vlijemo v model s snemljivim dnom premera približno 22 cm, najbolje z luknjo v sredi, sicer navadnega, in pečemo 65 do 70 minut. Kolač je pečen, ko je dovolj prožen, da se ob rahlem pritisku vrne v prvotni položaj. Pustimo ga, da se približno uro ohlaja v pekaču, ki ga odložimo tako, da je obrnjen na glavo.
- Ko je ohlajen, se z nožičkom sprehodimo med kolačem in pekačem, če se je kje kaj prijelo, nato odstranimo obod, na koncu pa še dno. Kolač preložimo na pladenj.
- V manjši posodici zmešamo sladkor v prahu in limonov sok, žličko po žličko, dokler ne dosežemo primerne tekočnosti. Kolač pokapamo tako, da privlačno steče po robovih, okrasimo s svežo limono, narezano na tanke koleščke, in postrežemo.
- Nebeško mehek (Foto: Voranc Vogel)
Nad receptom sta bili navdušeni tudi naši šefinji kuhinje na centru Kult316 v Ljubljani, Neli Selan in Lea Sterle, ki sta kolač spekli za nas.
Priporočamo še: Krofov narastek: najboljši razlog, da kupite ali ocvrete preveč krofov
Datum Objave: 1.3.2025 ob 06:03