Odprta Kuhinja

Veganska fokača s češnjevimi paradižniki

Odpri galerijo
A+   A-
Klasična kombinacija.


Sestavine


- 1 + 1/3 lončka vode
- 2 žlički sladkorja
- 5 g suhega kvasa, 3 lončke moke
- ¼ lončka oljčnega olja
- 2 žlički soli

Dodatno
- 8–10 češnjevih paradižnikov
- začimbe za pico
- groba sol
- oljčno olje

Priprava


1. Mlačni vodi dodamo sladkor in suhi kvas. Dobro premešamo, pokrijemo s kuhinjskim prtičkom in pustimo počivati 10 minut, da kvas začne delovati in naraste. Pretresemo ga k moki, dodamo še oljčno olje in sol ter zgnetmo mehko in voljno testo.

2. Testo naj pokrito počiva približno uro, dokler ne naraste na dvojno velikost. Ta čas pripravimo okrogel pekač (premer 28 cm). Namastimo ga z oljčnim oljem in rahlo pomokamo.

3. Testo zvrnemo na pult in oblikujemo v kepo, nato pa ga z rokami raztegnemo na velikost pekača in prestavimo v pekač. Pokrito naj počiva še 15 minut. Ta čas segrejemo pečico na 200 stopinj.

4. V testo zdaj pritisnemo češnjeve paradižnike in ga s prsti naluknjamo. Povrhu potresemo z začimbami za pico in grobo soljo ter pokapamo z oljčnim oljem.

5. Fokačo pečemo približno 15 minut, da se zlato zapeče. Nato jo vzamemo iz pečice, ohladimo in postrežemo.
Namig: Kruh in paradižnik sta najboljša prijatelja. Skupaj ju spečemo v tej slastni fokači, ki zaradi začimb po okusu rahlo spominja na pico. Najbolje jo je postreči zvečer v soju svečk, ob kozarčku belega vina in glasbi poletnega večera.

Priporočamo še: Osnovna pravila in prepovedi za bleščeče vinske kozarce

Recept in fotografija: Kristina Jug, Mitja Bezenšek/Vibrantplate.com

Datum Objave: 22.8.2018 ob 15:08

Več iz te teme:

fokačačešnjev paradižnik

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja