Veganska lazanja z blitvo

Lazanja, ki jo pripravimo nekoliko drugače, je tako dobra, da bo všeč tudi tistim, ki imajo meso raje od zelenjave.

Namesto bešamela naredimo belo omako iz indijskih oreščkov, zaradi česar bo lazanja neverjetno bogatega okusa.

Sestavine

Testenine
– 150 g ostre moke (najboljša je durum)
– 150 g gladke bele moke
– pol žličke soli
– žlica olja

Nadev
– 200 do 250 g tofuja
– 500 g blitve
– par strokov česna
– 2 žlici kvasovih kosmičev
– oljčno olje
– sol in poper

Omaka
– 150 g indijskih oreščkov
– 120 ml vode
– sol
– 2 žlici koruznega škroba

Priprava

1. Indijske oreščke za dve uri namočimo.

2. Sestavine za testo zmešamo v skledi in prilijemo toliko vode, da umesimo trdo gnetljivo kepo. Lažje bomo razvaljali, če vsaj pol ure počiva. Manjše količine testa sploščimo med dlanmi in jih razvaljamo v strojčku za testenine. Vsak trak večkrat potisnemo čez valjčke, da se stanjša.

3. Sveže testenine kuhamo v slani vodi le minuto ali dve, nato jih pobiramo na cedilo in še vroče do konca osušimo na večkrat prepognjeni krpi.

4. Blitvo kratko pokuhamo, zblendamo s česnom. Tofu nadrobimo s prsti, vmešamo preostale sestavine in blitvo s česnom.

5. Za belo omako vse sestavine zmiksamo v blenderju; indijske oreščke prej odcedimo.

6. Vključimo pečico (200 stopinj). V namaščen pekač zlagamo najprej plast testa, blitvo s tofujem in nadaljujemo, dokler vsega ne zmanjka, na vrhu naj bo testo. Prelijemo z belo omako in pečemo v prej ogreti pečici približno pol ure, da se rob lazanje obarva. Pred serviranjem naj se nekoliko ohladi.

Poizkusite še: Pisana ponev

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed