Sarme iz pečice na nov način

Kaj je bolj klasičnega v zimski kuhinji, kot so sarme? Kislo zelje v glavah dobite povsod, morda se celo kisa v vaši kleti.

V smučarskem apartmaju se je okoli lončene peči zbrala lepa druščina in padla je ideja, da bi naslednji dan za kosilo naredili sarme. S sabo so me povabili kot kuharico, kar mi je povsem ustrezalo. Zimo imam rada, obožujem pomirjajočo belino zasneženih gor in ostro hladna jutra, zvončke na konjskih vpregah in kuhano vino. Ne maram pa smučanja. In, ja, rada kuham, še posebno če imam pri tem na voljo dobro opremljeno kuhinjo, lokalne sestavine in mir. Ko prištorkljajo s smučanja zardelih obrazov, je kosilo že na mizi.

Glede sarm je bilo vseeno nekaj težav. Na zasneženem Tirolskem namreč ne poznajo celih kislih glav zelja. Osvojila sem kulinarično lekcijo, da je glava kislega zelja balkanska posebnost, ki se ustavi na Alpah in Dolomitih. Trmasta, kot sem, sem se odpeljala v prvo malo večje mesto in poiskala ekološko trgovino. Niso me razočarali. Z vakuumirano glavo kislega zelja v naročju sem si v bližnjem lokalu privoščila kozarec vročega džina in se posončila na terasi. V mislih sem se lotevala čisto posebne sarme iz pečice iz dragocene in hudo redke glave kislega zelja. Kadar kuham vegansko za neprepričane, se moram malo bolj potruditi.

Uspeh je bil neverjeten, brez pripomb. Res pa je, da so smučarji običajno lačni in hvaležni za topel krožnik česar koli, tudi brezmesnih sarm.

Sarme iz pečice

Za 15 manjših sarm.

 • glava kislega zelja

Nadev

 • dva gomolja zelene
 • dva korenčka
 • dva krompirja
 • por
 • čebula
 • sveži listi peteršilja
 • sol
 • 2 žlici olja
 • 150 g riža
 • kos dimljenega tofuja

Preliv

 • žlica moke (za brezglutensko različico prosene ali koruzne moke)
 • žlička dimljene paprike v prahu
 • žlička kurkume
 • čili po okusu
 • žlička ali manj soli
 • paradižnikova omaka (po želji)

Priprava

1. Za nadev nasekljajte čebulo in peteršilj.

2. Korenček, gomolj zelene in krompir narežite na drobne kockice (kot za francosko solato). Por narežite na tanke kolobarje.

3. V ponvi segrejte olje in vse hkrati pražite nekaj minut. Solite. Zelenjava naj se začne mehčati. Vmešajte riž, dolijte 150 ml vode in pokrito kuhajte 5 minut oziroma tako dolgo, da vsa voda povre. Vse bo samo napol kuhano.

4. Dimljen tofu narežite na rezine.

5. Vključite pečico na 160 stopinj.

6. Pripravite primerno velik pekač, tako da ga bodo sarme zapolnile v enem sloju.

7. Zvijte sarme: v dlan si položite list zelja. Glavna žila na listu zelja naj bo vzporedna z roko. List napolnite z žlico nadeva, do polovice nadeva zavihajte list, nato zvijate v rolico od debelejše strani lista proti tanjšemu delu. Zaključite tako, da z zgornje strani zatlačite preostali del lista v sredino sarme.

8. Gladko zmešajte žlico moke, začimbe in malo hladne vode. Dodajte približno 400 ml tople vode in paradižnikovo omako. Če je zelje zelo slano, dodajte v preliv manj soli.

9. Pekač naoljite in vanj zlagajte sarme tesno eno ob drugi in zapolnite pekač. Med sarme zatlačite rezine dimljenega tofuja. Povrhu lahko narežete preostalo zelje.

10. Ko jih zalijete, naj bodo vse sarme prekrite s tekočino. Če je pekač nizek in bi bil do vrha poln, bo lažje zalivati sarme kar v pečici med peko.

11. Pecite uro in pol. Pečene sarme naj vsaj pol ure počivajo, preden jih ponudite.

Namig: Tofu sam po sebi nima okusa, a prav to je njegova prednost: dodamo mu ga z mariniranjem, ki ga bo vpil kot goba. Dimljeni ima bolj izraženo aromo, a tudi tega lahko mariniramo. Uporabimo svojo najljubšo, lahko pa ga potopimo v sojino omako, gorčico, javorjev sirup, dimljeno papriko, kari, čili, ingver, česen, mešanico sredozemskih začimb, sezamovo olje, limonov sok, rižev kis.
Priporočamo še: Brzinska zloženka s kislim zeljem in krompirjem
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana