Veganski pesto iz listov vijolice in hmeljevi poganjki

Kuharski mojster Janez Bratovž pravi, da ima najraje popečene hmeljeve poganjke, in strinjam se z njim. Le na olju jih popražimo, posolimo s solnim cvetom in … Otroci mi pravijo, da so še vedno malo hrapavi in da imajo okus po jajčevcih. Imajo prav?

Sestavine

– 2 skodelici listov vijolice
– 2 stroka česna
– 2 skodelici brazilskih oreščkov (uporabili jih bomo le približno pol)
– 1 dl oljčnega olja nežnega okusa
– solni cvet, poper
– šopek hmelja
– olje

Priprava

1. Indijske oreščke čez noč namočimo v taki količini vode, da jih prekrije.

2. Iz oreščkov in vode v blenderju na­slednji dan pripravimo gladko zmes. To je veliko lažje, če je količina oreščkov večja.

3. Naberemo liste vijolice, jih operemo in na drobno nasekljamo.

4. Nasekljamo tudi česen in primešamo k zmletim oreščkom.

5. Vse sestavine v možnarju dobro pretlačimo, premešamo in pustimo stati nekaj minut, da se dobro povežejo.

6. Hmeljeve poganjke popražimo na olju, da dobijo lepo rumeno zapečeno barvo, jih solimo in takoj postrežemo z nekaj pesta iz oreščkov in listov vijolice.

Nasvet: Tako pripravljen veganski pesto lahko hranimo v hladilniku do 3 dni. Uporabimo ga lahko tudi kot namaz.
Namig: Preostanek mase iz oreščkov lahko zamrznemo ali z vaniljo iz nje na hitro pripravimo sladoled.
Dobro je vedeti: Ko govorimo o listih vijolice, svetujem, da jih ljudje nabirajo ob cvetenju, ker imajo podobno srčasto oblikovane liste tudi nekatere strupene rastline. Ko cveti, pa je vijolica nezamenljiva.
Katja Rebolj
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed