Velikonočni »budl« s toplo hrenovo kremno omako in praženim krompirjem

Da komaj čakamo pomlad, lahko povemo na več načinov. S tradicijo, razkošjem okusov ali dobro družbo.

Sestavine za 4 osebe:

  • 250 g prekajenega svinjskega vratu, umitega
  • 60 g čebule, nasekljane na drobno
  • 30 g sončničnega olja
  • 3 jajca, razžvrkljana
  • 20 g peteršilja, nasekljanega
  • 400 g žemelj ali kruha, narezanega na kocke
  • 100 g sladke smetane
  • sol in poper

Praženi krompir

  • 100 g čebule, narezane na kolobarje
  • 20 g svinjske masti
  • 70 g zaseke
  • 900 g krompirja, kuhanega, olupljenega in narezanega na kolobarje
  • sol in poper

Hrenova omaka

  • 220 g sladke smetane
  • 75 g kupljenega smetanovega hrena
  • 10 g belega balzamičnega kisa
  • sol in poper

Priprava

  • Prekajeni svinjski vrat denite v posodo, zalijte ga z vodo, da je meso popolnoma prekrito, in pristavite. Na hitro zavrite, znižajte temperaturo in meso na nizki temperaturi kuhajte približno 30 minut, nato pa ga pustite, da se ohladi kar v vodi. Ohlajenega narežite na kocke.
  • Čebulo prepražite na olju, da porumeni.
  • V jajca vmešajte peteršilj.
  • Kruhove kocke zalijte s sladko smetano, premešajte, nato pa dodajte še prepraženo čebulo, jajca, meso, sol in poper ter vse skupaj temeljito premešajte.
  • Pečico segrejte na 165 °C, pekač premažite z oljem in ga napolnite s pripravljeno zmesjo. Postavite ga v segreto pečico za približno 40 minut. Ko je »budl« pečen, ga malce ohladite, prevrnite iz pekača in narežite.
  • Medtem ko se »budl« peče, pripravite zabelo za krompir. Čebulo prepražite na svinjski masti, vmešajte zaseko, dodajte krompir ter solite in poprajte po okusu.
  • Za pripravo hrenove omake zavrite sladko smetano, odstavite, vmešajte kupljen smetanov hren, temeljito zmečkajte, začinite z belim balzamičnim kisom, s soljo in poprom ter postrezite z mesom.

Povejte z okusom

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed