Odprta Kuhinja

VIDEO: Čokoladna zlivanka v 20 minutah

Odpri galerijo
A+   A-
Skandinavci ji pravijo kladdkaka in je ob cimetovih kolačkih bistvena sladka sestavina njihovega zimskega ugodja, imenovanega hygge.To je znamenit recept, ampak njegovo izvirno ime zveni za naša ušesa kot kaka nadloga, ki daje severnjaške poljske zajce na stara leta, in smo ga zato preimenovali v – zlivanko. Ta nizki kolač je točno na pol poti med čokolado in biskvitom, najboljši je, ko je mlačen in še mehak.

Da ste ga prav spekli, boste vedeli v trenutku, ko boste – prav o tem istem podvomili. Pregledali smo več receptov za to sila preprosto in hitro pripravljeno čokoladno poslastico, tudi v biblijo skandinavske peke, ki jo je spisal znameniti mojster Magnus Nilsson. Ta zlivanka se bo, ko jo boste vzeli iz pečice, komaj rahlo strjevala ob robovih, na površini bo zgolj kožica in popadla vas bo želja, da jo še za kake pol ure porinete v pečico. Nikar, prav ste spekli. Čisto srednja plast naj bo še malo tekoča in lepljiva.

Takole Nilsson pravi o tem receptu: pred letom 1970 o tem kolaču nihče na severu ni vedel nič. Potem se je pojavil, Nilsson meni, da je plod napake: nekdo je poskušal speči čokoladni biskvit in pozabil dodati pecilni prašek, nakar je to ugotovil po petnajstih minutah peke, panično potegnil pekač iz pečice – in ugotovil, da je nastala božanskost. Recept, skratka, ni starodaven, ima pa veliko sledilcev: Nilsson je ugotovil, da je to najbolj iskan spletni recept na Švedskem.

Naše sestavine bodo napolnile pekač premera 24 cm, pojejte pa čim prej, na­slednji dan bo trdo kot hudič.

Čokoladna zlivanka  • 150 g masla

  • 200 g navadnega belega sladkorja

  • zavitek vaniljevega sladkorja

  • velik ščep soli

  • 40 g kakovostnega grenkega kakava v prahu

  • 2 jajci

  • 125 g moke

  • dodatno: peki papir in nekaj masla za pekač


Priprava


1. Maslo narežemo na koščke in ga v manjši kozici stopimo, potem pustimo, da se ohladi.

2. Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija, medtem s peki papirjem obložimo pekač s snemljivim robom premera 24 cm, obod nekaj centimetrov visoko namažemo s koščkom masla.

3. V stopljeno maslo dodajamo: moko (najbolje, če jo presejemo), sladkor z vaniljevim sladkorjem, sol in kakav. Mešamo z metlico.

4. Nato drugo za drugim dodamo obe jajci: prvo temeljito umešamo, preden ubijemo drugo.

5. Testo predevamo v pripravljeni pekač, pogladimo in porinemo v ogreto pečico. Pečemo okrog 15 minut, odvisno od moči pečice.

6. Postrežemo toplo, idealno se ujema s sladko smetano in vsem jagodičevjem.
ni podpisa
ni podpisa
Namig: Večina receptov predlaga, da testo pripravite v mešalniku, mi pa vam svetujemo, da bo na roke bolje: mešalnik bo vtepel več zraka, kar je v čistem nasprotju z idejo tega kolača.

Video in fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 8.12.2020 ob 07:12

Več iz te teme:

videočokoladazlivankakladdkaka

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.