Klasični francoski sendvič z jajcem, ki ga lahko jemo za zajtrk, kosilo ali večerjo (VIDEO)

To je eden najboljših toplih sendvičev, kar jih svet pozna, francoska klasika, ki je uspešnica brezštevilnih bistrojev. Za vas v poenostavljeni različici.

Da bi spoznali croque madame, moramo pogledati v zgodovino. Piše se leto 1910. Oblikuje in krepi se delavski razred. Kosilo v velikih mestih in čas, ki se zanj namenja, dobivata nove oblike. Pri nas ta obrok sicer še vedno ohranja svojo tradicijo, a denimo v Londonu si najpogosteje privoščijo pito ali hladen sendvič. V Parizu so bolj prefinjeni, čeprav gre za obrok, za katerega imamo le toliko časa, da nekaj prigriznemo. Na znameniti ulici mesta, ki nikoli ne spi, Boulevard des Capucines, kavarne prvič postrežejo jed croque mon­sieur: hrustljav sendvič s šunko in sirom, ki ponuja ugodje nečesa toplega po dostopni ceni.

Naj zadiši z ekrana …

Najprej gospod, nato še gospa

Croque monsieur v prevodu pomeni hrustljavi gospod in je pravzaprav izhodišče za nastanek različice, ki ji posvečamo recept. Ostanimo še malce pri samem začetku, ki je pravzaprav neznan, kot vedno pa o nastanku jedi kroži zgodba. Ta pravi, da je francoski delavec svoj sendvič pozabil doma na peči, ko pa se je vrnil, je ugotovil, da se je sir stopil in da je prigrizek postal zares dober.

A kakor presenetljivo ugotavlja William Sitwell v knjigi Zgodovina hrane v 100 receptih (The History of Food in 100 recipes) pa so postopek priprave prvi zapisali Belgijci, in sicer neznani ali neznana E. Defouck. Čigav je sendvič, mi ne bomo odgovorili, dejstvo pa je, da gre za izjemno priljubljeno jed, ki jo danes pripravljajo večinoma tako, da rezini belega opečenca, namazani z maslom, obložijo s šunko, sirom grojerjem in bešamelom, s katerim premažejo tudi zgornjo plast in vse skupaj zapečejo. Če ni to še kako zaslužena pregreha za kosilo, ki ji ni para! In naj zveni še tako vsakdanje, okusi kakovostnih sestavin, ki se povežejo v vsej svoji raztopljenosti in prepojenosti, so preprosto fantastični.

Gospodu pa se je čez nekaj let pridružila tudi hrustljava gospa ali croque madame. Sendvič so na vrhu obložili z jajcem, ki predstavlja damski klobuk. Kulinarična domišljija vzplameni in na menijih se pojavijo razne izpeljanke: croque provençal s paradižnikom, zelenjavno in lahkotneje narejen croque mademoiselle … Ob tem pa se vznemirimo tudi mi in si zamislimo svoje okuse, kajti zdi se nam čudovita priložnost, da se na tak način pocrkljamo za hitro kosilo v teh norih dneh, ko smo nagneteni doma in nam ob vseh družinskih obveznostih prepro­sto zmanjka časa, da bi kuhali. Ali pa si na tak način privoš­čimo dolg sobotni ali nedeljski zajtrk.

Priporočamo še: Božanska čokoladna torta s sestavino za sladkanje z manj slabe vesti
Za zajtrk, kosilo ali večerjo.

Kisla smetana namesto bešamela

S ščepcem ustvarjalnosti se znamenite dobrote lotimo bolj preprosto. Ne bomo kuhali bešamela, ki mu za to priložnost Francozi dodajo dijonsko gorčico, temveč bomo uporabili kar kislo smetano, jo obogatili z rumen­jakom, muškatnim oreščkom ali pimentom, gorčice pa vsekakor ne bomo izpustili.

Ker je jed zelo nasitna, smo se odločili za tako imenovani odprti sendvič, zato vsak jedec dobi le eno rezino kruha, preskusili pa smo tudi, kako se obnesejo različni nadevi. Vsi so izvrstni, a resnično izstopa različica z radičem in orehi. Pravzaprav bo odslej to naša najljubša variacija, ki bi se je zagotovo razveselil tudi tisti, ki je pred davnimi časi vse skupaj pripravil prvi.

Če si boste croque madame privoščili za kosilo, ga tako kot mi postrezite s solato, ki ste jo obogatili z dobrim oljčnim oljem in kakšnim posebnim kisom.

Croque madame

Za 4 osebe.

Sirova podlaga

 • 300 g naribanega sira (idealno grojerja)
 • 100 g naribanega parmezana
 • lonček kisle smetane
 • 3 žlice mleka
 • 2 rumenjaka
 • ¼ žličke muškatnega oreščka ali pimenta
 • žlica gorčice
 • poper

Nadevi

 • 2 rezini pečene šunke
 • 3 listi radiča in nasekljani orehi
 • file skuše iz konzerve
 • pest špinače

Dodatno

 • 4 rezine kruha
 • maslo
 • 4 jajca

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

2. V skledi zmešamo kislo smetano, rumenjaka, mleko, gorčico in muškatni orešček. Dodamo oba sira in pomešamo.

3. Šunko, radič, orehe nasekljamo, skušo natrgamo, špinača pa lahko ostane v lističih.

4. Vsak kos kruha namažemo z maslom in ga na pekač položimo tako, da je maslo na spodnji strani, saj bo kruhek tako zelo hrustljav.

5. Kose kruha nato enakomerno obložimo s sirovo mešanico in vsakemu dodamo svoj nadev. Popopramo po okusu.

6. Potisnemo v pečico in pečemo pri­bližno 8 minut, da se sir lepo razpusti in zabrbota, nato pa vključimo gril z ventilacijo in pečemo še 3 minute oziroma tako dolgo, da se na posameznih delčkih sir rjavo obarva.

7. Ocvremo jajčka.

8. Ko so kruhki nared, jih vzamemo iz pečice, obložimo z jajci in postrežemo čim bolj tople. Le tako se zares okusi bogastvo te jedi.

Namig: Če si boste croque madame privoščili za kosilo, ga tako kot mi postrezite s solato, ki ste jo obogatili z dobrim oljčnim oljem in kakšnim posebnim kisom.

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana