Odprta Kuhinja

VIDEO: Najboljša domača pica (capricciosa), 2.del

Ponosni na testo!
Odpri galerijo
A+   A-
Kako oblikujemo testo za pico, kako naredimo domačo paradižnikovo mezgo in nadev capricciosa.Naučili smo se zamesiti odlično domače testo, zdaj pa je na vrsti zaključni del, ko nas od dobrote ločita le še dve uri. V tem času bomo predoblikovali, vzhajali in oblikovali pico, popražili gobe, ki so del nadeva capricciosa, in naredili domačo paradižnikovo mezgo.


 


--

Kako se razlikujeta capricciosa in štirje letni časi?


Mnogi menijo, da je capricciosa le fino ime za štiri letne čase, a to ne bo držalo. Ker sta obe pici obloženi z enakimi sestavinami (paradižnikova mezga, mocarela, šunka, gobe in artičoke), je med nami nastalo malce zmede. Razlika je v tem, da ima prva po testu sestavine zložene naključno, druga pa v štirih delih. Obe pa se pogosto obogati še z oljkami in baziliko, tudi z jajcem.

Pečeno pico okrasimo s svežo baziliko.
Pečeno pico okrasimo s svežo baziliko.

Pica capricciosa


Za 4 manjše pice, ki smo jih zamesili v 1. delu tega prispevka.

  • 300 g testa za pico

  • pb. 125 g mocarele

  • 12 rezin pečenega ali kuhanega pršuta

  • 10 šampinjonov

  • 280 g artičok, vloženih v olju


Paradižnikova mezga

  • pločevinka celih pelatov (400 g)

  • žlička soli

  • žlička sladkorja

  • pest sveže bazilike

  • 1 žlica balzamičnega kisa


Priprava


1. Ne glede na to, ali imamo testo na hladnem 12 ali vse do 36 ur, ga iz hladilnika vzamemo dve uri pred peko.

2. Najprej ga na sobni temperaturi pustimo eno uro, nato posodo odkrijemo in testo nežno pretresemo na pomokan pult. Razdelimo ga na dva do štiri dele in jih nežno, da ne bi iztisnili zraka, oblikujemo v kroglice. Predlagamo, da si ogledate video na vrhu tega prispevka, da boste to pravilno naredili, saj je način zelo težko opisati.

3. Globok pekač naoljimo in vanj položimo krogle testa. Naj bodo daleč druga od druge. Pomokamo jih (najbolje z ostro moko) in pekač pokrijemo z drugim pekačem. Testo tako pustimo še eno uro.

4. Pečico vključimo pol ure pred peko na najvišjo moč, kar jo zmore. Vključimo zgornje in spodnje grelo. V pečico potisnemo tudi nizko litoželezno posodo (tako smo pico pekli mi), kakšen drug pripomoček za peko pice, ki ga imamo, kamen ali preprosto navaden pekač.

5. Vzhajan hlebček pomokamo in preložimo na dobro pomokan pult. Pomokamo si tudi roke. Centimeter od roba s prsti vtisnemo prehod, sredino pa prav tako s prsti potlačimo. Nato testo obrnemo na proti sebi obrnjene pesti, tako da je rob na členkih obrnjen proti nam. Hitro ga s pestmi krožno zasukamo, da se raztegne, in odložimo na peki papir. Še malce ga raztegnemo z rokami in pazimo, da ne iztisnemo zraka iz mehurjastega roba.

6. Pico zdaj obložimo po želji. Mi smo za domačo mezgo zmiksali pelate, česen, baziliko, posolili, poprali in oplemenitili z balzamičnim kisom. Nato smo se lotili nadeva capricciosa: dodali smo gobice (te popražimo, da nam pozneje na pici ne pustijo poplave, saj domače pečice niso dovolj močne, da bi lahko izparela vsa tekočina), vložene artičoke, kuhan pršut in mocarelo. Ne zamerite nam, pozabili smo na črne oljke. Vi jih le dodajte!

Ponosni na testo!
Ponosni na testo!


7. Iz pečice vzamemo litoželezni lonec in vanj s peki papirjem prestavimo pico. Če smo oblikovali 4 manjše pice, jih drugo za drugo pečemo 5 minut, nato pa še 2 do 3 minute priklopimo funkcijo za žar. Če oblikujemo le dve večji pici, pa se bosta pekli 8 minut in še 2 do 3 minute s funkcijo za žar. Med vsako menjavo pice v pečici ne pozabite preklopiti nazaj na spodnje in zgornje grelo.

8. Pečeno pico obložimo s svežo baziliko, pokapljamo z oljčnim oljem, lahko pa tudi naribamo malce parmezana.

Začinjena s parmezanom bo še boljša.
Začinjena s parmezanom bo še boljša.


Uživajte v najboljši domači pici!
Priporočamo še sladico: VIDEO: Tiramisu z jagodami

Video in fotografije: Sonja Ravbar

 
Datum Objave: 26.5.2020 ob 08:05

Več iz te teme:

videotesto za picodomača picacapricciosa

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.