VIDEO: Nepozabno hrustljavo ocvrt piščanec za vse, ki hujšajo

Ta način priprave ocvrtega piščanca nas je zares navdušil, ker poenostavlja več zoprnih delov priprave, pa tako »vitek« je, da si ga zlahka privoščimo tudi v dneh, ko odpravljamo posledice praznikov.

Cvrtje ima nekaj zoprnih plati: umaže se kar nekaj krožnikov, ker že moka, jajce in drobtine zahtevajo vsak svojega. Panada se raje kot na meso lepi na naše prste in je gre zato kar nekaj v odpadek. Stanovanje se prepoji z vonjem po cvrtju, na koncu pa imamo še slab občutek, da smo pojedli preveč kalorij.

 


Kaj ta recept popravi?

Mene je na pragu petdesetih let nenadoma začudilo tole vprašanje: zakaj moramo vsakega od treh delov panade pripravljati v svoji skodeli? Če se pa moka in jajca tako lepo povežejo? Morda zveni nepomembno, celo trapasto – morda pa smo samo čisto po neumnem vse življenje pomivali dva krožnika, dve skodelici preveč, ker se nismo vprašali po smislu. In tako bog ve na koliko področjih.

Kuhinjske prijemalke smo v naše preprosto gospodinjstvo dobili prav pred kratkim, priznam. Zdaj bodo pomagale, da se vam ne bo nič prijemalo na roke, kar je posel vedno zelo oteževalo.

Pri tem receptu, ki je, mimogrede, poleg curryja edini način, da moja otroka pojesta belo piščančje meso, me je presenetila tudi sočnost in to, kako hitro je vse skupaj pripravljeno: v pol ure bo zares slastna piška na mizi.

Marsikoga bodo zbodle in odvrnile panko drobtine: da, lahko uporabite tudi navadne, ampak rezultat ne bo tako presenetljivo hrustljav. Panko drobtine so bolj kosmičaste, lažje, mene spominjajo na snežinke. So pa odbijajoče bele in tudi zato jim koristi, če jih pred uporabo malo popečemo. Sklenem: lahko uporabite navadne, lahko pa se v kaki večji trgovini podate k stojalu z orientalsko hrano in jih kupite. Sama sem jih videla tako v Mercatorju kot Sparu, pa najbrž jih imajo tudi drugje.

V pečici ocvrt piščanec

Brez maščobe, brez umazanih prstov, brez vonja po cvrtju. Za štiri.

  • 1 kg piščančjega mesa (brez kosti in kože, najbolje bedra)
  • 100 g drobtin (najbolje panko)
  • 2 jajci
  • približno 3 žlice bele moke
  • gorčica, po želji majoneza

Začimbe

  • sol, poper, po želji dimljena ali pekoča paprika

Priprava

1. Pripravimo meso: odstranimo kožo in kosti, če nismo že kupili tako pripravljenih kosov. Vsakega malo potolčemo s kladivom za meso, vendar z občutkom, samo toliko, da približno ulovimo enakomerno debelino 1 do 2 cm, nežno meso se bo sicer trgalo. Solimo po obeh straneh.

2. Pečico vključimo na 200 stopinj, v pekač položimo peki papir in nanj stresemo drobtine. Če imamo olje v spreju, malo popršimo in pomešamo, če nimamo, pokapamo z oljčnim oljem in poskusimo nekoliko razporediti to minimalno maščobo.

3. Potisnemo v pečico in smo pozorni: ko drobtine malo porjavijo, jih pomešamo, cilj je enakomerna nežna svetlo rjava barva. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo.

4. Pripravimo panado: v večji skodelici dobro stepemo dve jajci, dodamo moko in nato gorčico (in majonezo, kdor ne gleda na kalorije), dobiti moramo srednje tekočo pasto. Če se želimo poigrati z začimbami, jih dodamo zdaj, z majonezo se dobro ujema paprika.

5. Primemo kuhinjske prijemalke in paniramo meso: povaljamo v močnati mešanici, nato v popečenih drobtinah, ki nas čakajo v pekaču. Ponavljamo, dokler ne spaniramo vseh kosov.

6. V tem času se je pečica že segrela na želeno temperaturo: iz pekača odstranimo neporabljene drobtine, papir pustimo, nanj položimo rešetko in nanjo razporedimo meso.

7. Potisnemo v pečico in pečemo 20 do 25 minut, odvisno od debeline kosov.

Tako, dragi naši, ocvrt piščanec, ki si ga privoščimo brez slabe vesti. 😉

Priporočamo še: Piščančja juha: napake, ki jo pokvarijo

Video in fotografije: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana