Hitro jabolčno pecivo »na suho«, ki je hit vsake jeseni (VIDEO)

Ste že slišali za atomski jabolčni štrudelj, kajne? To je bolj damska različica te zares preproste sladice.

Poznate tisti izgovor, da kdaj kdo res ni razpoložen »za packanje« v kuhinji? Preskusimo recept za sočno, aromatično jabolčno pecivo, pri katerem v pekač natresete kar suhe sestavine in jih samo polijete po vrhu. Da, prav ste videli. Je pa nekaj trikov, ki jih morate upoštevati, da bo pecivo uspelo. Brez packanja, torej, se atomski štrudelj po naše peče takole …

 

Lončki so merica

Saj nas poznate: radi pridigamo, da je treba zmanjšati količino sladkorja, ki ga užijemo. Mi ga prepolovimo. In sicer ne z raznimi nadomestki, ampak tako, da delamo sladkarije s polovičnimi količinami. Ta recept sicer – privlačnost številka 1 – spada med tiste, pri katerih sestavine odmerimo kar z jogurtovim lončkom. Če vam bo torej tako všeč, da vam naša količina ne zadošča: še lažje, samo polne lončke odmerjajte. Da nas ne boste spraševali po velikosti: najbolje, da vzamete jogurtovega, čeprav je najpomembnejše enako razmerje med količinami, torej lahko velikost lončka odstopa.

Trik za ribanje jabolk

Privlačnost številka 2: edina pozornost, ki jo recept zahteva, je namenjena ribanju jabolk. Pa še za to obstaja trik: ne lupite jih, odstranite samo peščišča, pecelj in muho, potem pa jih ribajte s prerezano stranjo navzdol, dokler vam v roki ne ostane le lupina.

Sestavine so že doma

In še tretja privlačnost: to so sestavine, ki jih imamo ves čas doma: mleko, moka, zdrob, jajca – in seveda jabolka. Prav pogled na obložena drevesa, s katerih padajo poletna jabolka, je bil navdih, da smo se lotili priprave. Ne bo vam žal.Jabolčno pecivo ali atomski štrudelj po naše

Naše sestavine so zadostovale za 3 cm visoko pecivo v tortnem modelu premera 20 cm.

  • 1/2 lončka moke
  • 1/2 lončka sladkorja
  • 1/2 lončka pšeničnega zdroba
  • 1/2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 5 srednje velikih kiselkastih jabolk
  • 2 dobra ščepa cimeta
  • lonček mleka
  • jajce
  • maslo za pekač

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

2. V eni posodi zmešamo vse suhe sestavine: moko s pecilnim, sladkor z vaniljevim sladkorjem in zdrob.
V drugi posodi stepemo jajce v mleku.

3. Pekač premera 20 cm obložimo s peki papirjem po dnu, obod in obloženo dno namažemo z maslom.

4. Suhe sestavine razdelimo približno na polovico in prvo polovico kar stresemo v pekač.

5. Na to naložimo naribana jabolka, jih enakomerno razporedimo in pritisnemo ob dno. Poprašimo s cimetom po okusu.

6. Na jabolka stresemo drugi del suhih sestavin, znova razporedimo v enakomerno plast, čez vse to pa polijemo jajce z mlekom.

7. Z ročajem žlice prebodemo pecivo od vrha do dna na čim več mestih, tako bo mleko lahko pronicalo tudi v globlje plasti, najraje ostanejo suhe ob robu.

8. Pecivo porinemo v razgreto pečico in pečemo okrog 40 minut.

Namig: Mi smo ga, da je bolj zanimivo, postregli s cvetnimi lističi dalij, ki so seveda užitne, ter z nekaj žlicami regratovega medu, ki smo vas ga naučili delati spomladi.

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed