VIDEO: Odlični krofi iz picapana, ki se nikoli ne zažgejo

Krofi so trn v peti marsikoga, ki si želi presenetiti z domačimi pustnimi dobrotami. Zatakne se nam lahko zelo hitro, če ne prej, pri cvrtju. S tem pripomočkom ne bo več težav.

Posneli smo video, v katerem prikažemo celoten postopek priprave pustnih krofov. Od gnetenja testa in oblikovanja lepih kroglic, ki se v električni ponvi, poimenovani picapan, ocvrejo do popolnosti.

Če ne boste cvrli sami, pa priporočamo: To so slaščičarne, ki slovijo po najboljših krofih v Sloveniji

Picapan je pripomoček, ki ga najdemo v skoraj vseh gospodinjstvih, če pa ga še nimate, naj namignemo, da je tudi cenovno zelo dostopen. Zakaj je ključen pri cvrtju? Ker termostat preprosto nastavimo med številki tri in štiri (če ima termostat lestvico od ena do pet), dodamo olje in počakamo, da lučka ugasne. To je znak, da je maščoba dosegla približno 170 stopinj. Najbolje pri tem pa je, da bo pripomoček ves čas sam uravnaval temperaturo, zato se nam ne bo treba bati, da se bi krofi zažgali ali neenakomerno spekli. Po treh minutah jih odkrijemo, obrnemo in cvremo še tri minute. To je vse. Pozabite na zunaj zažgane krofe, ki so znotraj popolnoma surovi.

Še en pomemben podatek pri cvrtju: ne varčujte z maščobo v posodi. Bolje, da je dodate malce več kot manj (recimo za slabe tri prste), saj mora krof, ko ga prevrnete v vrelo olje, zaplavati. V nasprotnem primeru se bo zažgal, četudi imate pravo temperaturo v loncu, saj bo preblizu viru toplote.

Sestavine za krofe

 • 500 g gladke moke
 • 500 g ostre moke
 • 1 pecilni prašek
 • 500 ml mleka
 • 1 kocka kvasa
 • 8 rumenjakov
 • 100 g sladkorja
 • 80 g razmehčanega masla
 • lupinica 1 limone
 • 3 žlice ruma
 • 1 žlička soli
 • olje za cvrtje
 • Dodatno: marmelada, limonov sok in limonina lupinica, sladkor za posipanje

Priprava

1. V skledo kuhinjskega robota stresemo moki in pecilni prašek. Naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo dva ščepa sladkorja in malce toplega mleka (od tistih 500 ml, s katerimi bomo zgnetli testo). Pomešamo in počakamo, da kvasec vzhaja približno 10 minut. Ob rob kupčka moke ne pozabimo dodati soli.

2. Pripravimo jajčno zmes: sladkor in rumenjake dobro zmešamo z metlico ali mešalnikom. Dodamo vaniljo, limonovo lupinico, rum in mleko. Še enkrat dobro premešamo, da je zmes penasta.

3. Mokro zmes prilijemo v posodo kuhinjskega robota in gnetemo. Ko se oblikuje kepa, dodamo še razmehčano maslo. Testo gnetemo približno 10 minut. Da ne bi poškodovali kuhinjskega robota, lahko gnetenje dokončamo na pultu.

4. Testo pokrijemo in počakamo dobrih 5 minut, da se gluten sprosti. Tako bomo lažje oblikovali lepe kroglice.

5. Na mizo položimo lahkotno rjuho ali prt (tkanina ne sme biti pretežka, da bodo krofi lahko lepo vzhajali) in jo do polovice posujemo z moko.

6. Za kroglice režemo kose, ki naj bodo težki okrog 65 g. Skrijmo jih pod krpo, da se na njih ne prične delati skorjica. Nato jih oblikujemo kot v videu in odlagamo na pomokano polovico rjuhe. Prekrijemo jih z drugo polovico rjuhe. Vzhajajo naj približno 1 uro.

7. V picapan dolijemo olje (za vsaj slabe tri prste naj ga bo), pokrijemo posodo in počakamo, da se segreje. (Lučka na termostatu preneha svetiti.)

8. Ko kroglice narastejo na dvakratno velikost, začnemo cvreti. Po osem kroglic previdno dodamo v vroče olje, tako da je tista stran, ki je bila pod rjuho zgoraj, zdaj potopljena v olje.

9. Pokrovko zapremo in štopamo 3 minute. Nato posodo odkrijemo, krofe obrnemo in odkrite cvremo še 3 minute. Postopek ponovimo tolikokrat, da ocvremo vse krofe.

10. Ocvrte krofe napolnimo z marmelado po svojem okusu, priporočamo pa, da to pred nadevanjem dobro premešate in ji dodate še malce limonovega soka, limonine lupinice in kanček ruma. Na koncu pa jih potresemo še s sladkorjem v prahu.

Naj se pustovanje začne!

 

Priporočamo tudi: Berlinerji: krofi z bogatim kremnim nadevom

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed